Dăianu: PNRR ar putea să contribuie la creșterea economică

PNRR ar putea să ducă investiţiile publice la peste 7% din PIB şi ar putea să susţină creşterea PIB-ului cu între 0,5 şi 1% anual, susține preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţa (PNRR) ar putea să ducă investiţiile publice la peste 7% din produsul intern brut şi să contribuie la creşterea economică cu un procent anual, consideră preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

El spune că PNRR nu este un program de austeritate, aşa cum acuză unele voci din opoziţia parlamentară, pentru că reformele incluse în acest document trebuiau să fie făcute oricum pentru a aduce economia pe baze sănătoase.

Daniel Dăianu: PNRR, în esenţă, aduce resurse în economie şi sunt resurse tari. Anual, dacă am luat media asumând că România ar absorbi întregul stoc de resurse alocat României - 29,2 miliarde de euro -, ar însemna cam 1,7-1,8 din PIB intrare de resurse tari în sistem, care se duc pe partea de ofertă, nu pe cheltuieli curente. PNRR ar putea să ducă investiţiile publice la peste 7% din PIB şi ar putea să susţină creşterea PIB-ului cu între 0,5 şi 1% din PIB anual.

Resursele din PNRR pot ajuta şi la finanţarea balanţei externe, care acum are un deficit în jur de 5%, mai consideră preşedintele Consiliului Fiscal.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 20 Iunie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste