Cîțu: Fondurile europene din PNRR vor fi folosite pentru investiții

Guvernul a prezentat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Educaţie, asistenţă medicală, transport, digitalizarea administraţiei publice sunt domenii cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în care România se angajează să investească cele aproape 30 de miliarde de euro solicitate Comisiei Europene.

Fondurile europene pe care ţara noastră le poate accesa vor fi folosite doar pentru investiţii, a spus premierul Florin Cîţu, ieri, la Palatul Victoria, la prezentarea documentului şi nicio zonă a ţării nu va fi neglijată.

Premierul Florin Cîţu a reamintit că România poate să primească 29,2 miliarde de euro prin acest plan, cu care îşi propune să construiască 450 de km de autostrăzi, sute de şcoli şi de creşe şi să renoveze zeci de spitale. Premierul a precizat că va fi construit un spital nou, iar cei mai mulţi bani vor primi trei domenii: transporturile, educaţia şi sănătatea.

Florin Cîţu: Partea importantă, vom avea un spital construit cred că în 2024, şi asta este o premieră a ultimilor 30 de ani. Sunt trei mari sectoare care primesc bani în acest program: Transporturi - 7,6 miliarde de euro, Educaţia - 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea - 2,4 miliarde de euro.

Premierul a mai spus că împrumuturile pe care le va accesa România vor fi folosite doar pentru investiţii, şi nu pentru consum.

El a mai spus că toţi banii se vor duce în mod echitabil la toate autorităţile locale. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede şi o serie de reforme, printre care şi cea a pensiilor.

O nouă lege va fi conţine o formulă predictibilă de mărire a pensiilor şi favorizarea celor mici, a spus ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea:

Cristian Ghinea: Să favorizăm pensiile mici atunci când aplicăm formule de creştere, să recalculăm toate pensiile. În ce priveşte chestiunea mult discutată cu speranţa de viaţă, se clarifică, aici vorbim de o posibilitate voluntară de a rămâne în câmpul muncii mai multă vreme.

Planul românesc a fost depus luni, 31 mai, la Comisia Europeană. Urmează o perioadă în care se vor face unele ajustări ale lui, iar guvernul aşteaptă în perioada următoare o scrisoare de evaluare de la Comisia Europeană pentru a şti ce mai trebuie îmbunătăţit.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 3 Iunie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste