Parlamentarii pot depune amendamente la buget până joi

Legea pentru aprobarea plafoanelor fiscal-bugetare urmează să intre la votul decizional în Camera Deputaţilor.

Bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale intră în dezbaterea comisiilor de specialitate ale legislativului joi după amiază, timp în care grupurile parlamentare pot depune amendamente la proiectul trimis de guvern.

Se doreşte ca discuţiile din comisii să se finalizeze până sâmbătă, iar votul în plen asupra celor două documente să aibă loc marţea viitoare.

O dezbatere accelerată în legislativ are şi legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe acest an.

Propunerea legislativă a fost adoptată ieri de Senat şi intră astăzi la votul decizional în Camera Deputaţilor, transmite reporterul RRA Amalia Bojescu.

Potrivit calendarului stabilit de conducerea parlamentului, senatorii şi deputaţii au termen până joi să depună amendamente, după care proiectele de buget vor intra în dezbaterea comisiilor de buget-finanţe.

Acestea au termen până luni, 1 martie, să depună rapoartele, votul în plenul reunit fiind programat pentru marţea viitoare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, spunea că decizia majorităţii parlamentare este de a adopta cele două lege în forma aprobată de guvern.

Ludovic Orban: Cele două proiecte de lege, aşa cum au fost adoptate de guvern, răspund exigenţelor noastre şi servesc obiectivelor pe care le avem, şi anume acelea de a reechilibra bugetul gradual şi să punem bazele în acest an pentru relansarea economică.

Din opoziţie social-democraţii critică bugetul şi anunţă că vor depune amendamente. Un calendar accelerat de dezbatere şi vot are şi proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor, care trebuie adoptat înaintea bugetului de stat.

Documentul a trecut favorabil de Senat, iar astăzi intră la votul decizional în Camera Deputaţilor.

În timpul dezbaterilor din Senat liderul de grup al PSD, Radu Oprea, a criticat legea, care în opinia sa arată lipsa de viziune a premierului Florin Cîţu.

Radu Oprea: Este o lege care pune nişte plafoane care nu vor permite dezvoltarea României aşa cum ar trebui şi va urma un buget al austerităţii.

Tot din opoziţie, senatoarea AUR Rodica Boancă a tras atenţia că bugetul pentru acest an este sărac şi auster.

De cealaltă parte, senatorul PNL Sorin Bumb a subliniat că relansarea economică a României nu se poate face decât prin investiţii, iar senatorul USR Claudiu Mureşan a susţinut că bugetul pe anul în curs reflectă responsabilitate şi dezvoltare.

Senatorul UDMR Lóránt Antal a vorbit despre un buget echilibrat, ţintit pe investiţii. Iniţiativa legislativă privind plafoanele stabileşte nivelurile ce nu pot fi depăşite pentru deficit sau cheltuieli de personal.

Documentul prevede că plafonul deficitului bugetar va fi anul acesta de 7,16% din produsul intern brut, iar celălalt cheltuielilor de personal de 9,8%.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 24 Februarie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste