"Apel matinal" - Invitat: ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu

Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu. Acum, la "Apel matinal", stăm de vorbă cu invitatul special, ministrul Sănătăţii.

Realizator: Domnule Voiculescu, apropo de tragedia întâmplată în această dimineață la Spitalul "Balș", cunoaștem deja amănunte, a fost acolo o conferinţă de presă ad-hoc, ultimele noutăţi care ar fi?


Vlad Voiculescu:
În momentul acesta ce ştim este că avem deja patru victime, avem de asemenea patru persoane la Terapie Intensivă la "Matei Balș" și peste 40 de persoane care au fost transferate către alte spitale. Cu totul, în clădirea în care a avut loc incendiul, la parter aveam o sută două persoane.


Realizator:
Din fericire, așa cum am constatat, cum spunea și Raed Arafat, apelul a venit la 5:05, la 5:13 a sosit prima ambulanţă SMURD, s-a activat imediat planul roşu. Va fi și o anchetă în mod sigur, pentru a se determina circumstanțele în urma cărora evident a luat foc acel salon. Dar, apropo de ceilalți pacienți, toți în acest moment, față de cei patru transferați la ATI, sunt în regulă sau încă mai are loc evaluarea?


Vlad Voiculescu: Încă are loc evaluarea şi probabil că va mai dura, cel puţin câteva ore, dacă nu cumva câteva zile, până vom avea indicii clare asupra cauzei incendiului și apoi vom şti dacă e o problemă pe care am putea să o numim de sistem, o problemă cu instalațiile de oxigen sau ceva din acest spectru sau mai degrabă este vorba despre o greșeală individuală. Ştim că este o clădire veche, dar care a fost renovată recent. Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș" este unul dintre spitalele bine finanțate din România, deci, nu se pune problema lipsei finanţării. Este de văzut ce s-a întâmplat exact acolo.


Realizator: Este deja a doua tragedie, pentru că nu putem trece peste întâmplările nefericite de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. S-a tot vorbit de spitale regionale, de unități noi, foarte noi, până la urmă, credeți că se vor găsi soluții?


Vlad Voiculescu
: Este nevoie să găsim soluţii. Cred că e mai mult decât poate fi suportat de către români. Cred că așa astfel de lucruri nu ar trebui să se mai întâmple întâmple. Va urma o perioadă de analize şi de controale, aşa încât lucrurile acestea să nu se mai întâmple. Sigur, dacă vorbim despre o greşeală individuală este una, dacă vorbim însă despre alte probleme, atunci să vedem la ce moment ce trebuia să se întâmple şi nu s-a întâmplat.

Realizator: Am vorbit mai devreme cu managerul Institutului "Marius Nasta", doamna Beatrice Maher, și domnia sa îmi spunea că e nevoie, într-adevăr, de o schimbare majoră în sănătate. Este nevoie de o altă abordare, până la urmă, și de spitale noi? Poate România, până la urmă, să schimbe ceva cât mai rapid sau se poate schimba...?


Vlad Voiculescu
: Până să vorbim de schimbări majore în sistemul de sănătate, avem nevoie de management care să-și facă treaba la fiecare nivel și, da, de multe ori este nevoie de finanțare, care poate să vină din mai multe surse, dar, de cele mai multe ori, este vorba despre managementul unui spital. N-ar trebui să ne pierdem în chestiuni de politică sanitară generală. E ușor să spunem că sistemul este dezbinat. De fapt, o clădire nu ia foc din cauza sistemului, o clădire ia foc din cauză că anumite reguli nu au fost respectate, respectiv, anumite investiții nu au fost făcute sau au fost făcute prost.


Realizator:
Apropo de tragedia întâmplată în această dimineață la Spitalul "Balş", rudele pacienților, de exemplu, au fost anunțate, cele care nu au aflat până acum? Cum se procedează în fel de cazuri?


Vlad Voiculescu:
Spitalul, evident, trebuie să ia legătura cu familiile. Informațiile mele sunt că acest lucru a fost deja a făcut.


Realizator: Mulțumesc frumos. Este o zi tristă, fără îndoială, pentru oricare dintre noi. Să avem o zi cât de cât reușită. Mulțumesc, domnule ministru.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 29 Ianuarie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste