Ministerul Muncii a dat startul unui nou proces de recalculare a pensiilor

Ministerul Muncii a dat astăzi startul la un nou proces de recalculare a pensiilor, un proces care ar trebui să nu fie mai lung de 18 luni şi care ar urma să se încheie cu înlăturarea inechităţilor din sistem.

Pentru început, se va face o evaluare a tuturor celor aproape 5 milioane de dosare de pensii, evaluare în baza căreia va începe ulterior procesul efectiv de recalculare, a anunţat astăzi ministrul de resort Raluca Turcan, care a explicat şi cum se va derula tot acest proces.

Raluca Turcan: Recalcularea se va face în baza unei noi legi, care va înlocui Legea 127/ 2019 şi va conţine o formulă care va folosi indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate şi incluse în sistemul electronic al Casei Naţionale de Pensii. Aşadar, există o componentă tehnică de evaluare şi recalculare şi există o componentă legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască Legea 127, o lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate şi până se finalizează acest proces şi legislativ şi tehnic, pensiile se plătesc şi se calculează pentru cei care intră în pensie în baza legii existente.

Ultima recalculare a pensiilor a avut loc în perioada 2005-2010, timp în care au fost analizate aproximativ un milion de dosare.

Acum sunt în plată aproape 5 milioane de pensii, iar Ministerul Muncii vrea să cumpere echipamente informatice şi să angajeze personal suplimentar temporar, pentru a grăbi procesul.

Va folosi pentru toate acestea fonduri europene, potrivit ministrului Raluca Turcan.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 28 Ianuarie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste