Încep consultările pentru formarea noului guvern la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni încep în această dimineaţă consultările pentru formarea noului guvern, între preşedintele Klaus Iohannis şi liderii formaţiunilor politice care se regăsesc în Parlament.

PNL, USR-PLUS şi UDMR nu au reuşit să ajungă la un consens pe tema premierului comun, după două zile de negocieri, iar PSD spune că are dreptul să preia conducerea executivului, pe baza scorului obţinut la scrutinul pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

PNL şi USR-PLUS ar putea veni la consultările de la Palatul Cotroceni cu candidaţi proprii pentru funcţia de prim-ministru, Florin Cîţu şi Dacian Cioloş, după ce nu au reuşit să cadă de acord asupra unui candidat comun în urma negocierilor privind formula de guvernare.

Subiectul care a generat blocarea consultărilor dintre formaţiunile ce doresc să formeze coaliţia de guvernare a fost cui îi va reveni conducerea Camerei Deputaţilor. Liberalii îl susţin pe Ludovic Orban, iar USR-PLUS pe Dan Barna.

Şi UDMR a participat la discuţii, dar nu a luat încă o decizie legată de propunerea de premier.

În ciuda acestui eşec, cele trei formaţiuni politice au hotărât să introducă în protocolul coaliţiei o clauză împotriva traseismului parlamentar, propunere venită de la UDMR.

În ceea ce îi priveşte pe social-democraţi, aceştia au decis să meargă la consultări cu Alexandru Rafila drept candidat pentru funcţia de prim-ministru, într-un guvern minoritar sau un executiv de uniune naţională.

O altă propunere de premier este Călin Georgescu şi vine din partea Alianţei pentru Unirea Românilor.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 14 Decembrie 2020
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste