Proiectul de rectificare bugetară intră la vot în Parlament

Proiectul de rectificare bugetară ar urma să ajungă la vot în plenul Parlamentului săptămâna viitoare.

Moment important pentru planurile bugetare ale Guvernului, săptămâna viitoare, în Parlament.

Proiectul de rectificare bugetară ar urma să ajungă la vot în plen miercuri, după ce a fost modificat în comisii de majoritatea PSD în sensul creşterii semnificative a cheltuielilor.

Liberalii, aflaţi la guvernare, spun că vor sesiza Curtea Constituţională, dar până atunci anunţă că vor încerca prin negocieri cu celelalte partide parlamentare să blocheze amendamentele PSD.

Cea mai importantă modificare se referă la abrogarea articolului din legea privind rectificarea bugetară, în care se prevede majorarea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie.

În cazul în care forma adoptată în comisiile de specialitate trece şi de votul parlamentarilor, pensiile ar trebui majorate cu 40%, potrivit legislaţiei în vigoare.

De asemenea, a fost abrogat amendamentul Guvernului prin care creşterea salariilor cadrelor didactice este amânată până în 2021.

Şi în cazul acestui amendament, dacă obţine un vot favorabil în plenul reunit, ar trebui să intre în vigoare legea care prevede majorarea salariilor profesorilor din acest an începând cu 1 septembrie.

Alte modificări vizează alocarea a 400 de milioane de lei pentru susţinerea tinerilor antreprenori, distribuirea unei sume de 1,5 miliarde de lei către autorităţile locale, precum şi plafonarea împrumuturilor României de la 44 la 40% până la finalul anului.

S-a mai suplimentat bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului şi alocarea unei sume de 67 de milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii destinată finanţării programului de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de crestere a precipitaţiilor.

Social-democraţii şi-au impus prin vot amendamentele în şedinţa comisiei la care nu au participat niciun senator şi deputat PNL.

Liberalii însă, susţin că vor sesiza Curtea Constituţională dacă proiectul legislativ privind rectificarea bugetară va fi adoptat de Parlament în această formă.

Până la dezbaterea şi votul din plenul reunit, social-democraţii vor să adopte în regim de urgenţă un alt proiect legislativ, privind acordarea unui stimul financiar pentru cadrele didactice asemănător celui primit de către medici.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 20 Septembrie 2020
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste