"Zilele Basarabiei" la Galaţi

De la începutul acestei săptămâni, la Galaţi are loc a X-a ediţie a Festivalului Studenţesc "Zilele Basarabiei

La Galaţi, are loc de la începutul acestei săptămâni, festivalul "Zilele Basarabiei", o acţiune care constă într-o serie de acţiuni culturale, sportive, sociale (campionat de volei, proiecţie de film etc), dedicate studenţilor Universităţii Dunărea de Jos, români şi basarabeni.


Festivalul este organizat de Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni "Ştefan cel Mare şi Sfânt", parte integrantă a Ligii Studenţilor din Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, şi Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român şi al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.


Joi, la Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi are loc, de la ora 18.00, proiecţia filmului "Nunta în Basarabia", iar vineri, de la ora 22.00, "Petrecerea Basarabenilor".   


Festivalul va culmina pe 27 martie când, la Universitatea Dunărea de Jos va avea loc o dezbatere cu tema "Moldova şi integrarea europeana", iar seara, în Grădina Publică va avea loc un concert cu Veta Biriş, Cătălin Josan şi formaţiile Gândul Mâtei şi Paralela 47.


Pentru ziua de 27 martie, organizatorii încearcă să reunească atât studenţi din diferite centre universitare din România, cât şi din Republica Moldova - în speţă Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul şi Facultatea Transfrontalieră de Ştiinţe Umaniste, Economice şi Inginereşti - extensie a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, în Cahul, Republica Moldova.


Organizatorii se asteaptă ca pe 27 martie să participe aproximativ 300 de studenţi basarabeni.  


Din totalul celor 14.500 de studenţi ai Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, aproximativ 700 sunt basarabeni, învaţând fie la Galaţi, fie la  Facultatea Transfrontalieră de Ştiinte Umaniste, Economice şi Ingineresti din Cahul - extensie a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.   


Tot cu ocazia Zilei Basarabiei, Biblioteca Judeţeană  "V.A. Urechia" în colaborare cu Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi şi Asociaţia Culturală Pro-Basarabia şi Bucovina - Filiala "Costache Negri din Galaţi vor organiza, luni, 28 martie 2011, de la ora 14:00, colocviul "Unirea Basarabiei cu România la 93 de ani de la înfăptuire", la care invitaţi vor fi lector dr. Constantin Ardeleanu, lector dr. Arthur Ţuluş de la Universitatea "Dunărea de Jos" şi lector superior dr. Victor Moldoveanu de la Universitatea din Cahul, Rep. Moldova.  


Totodata, de vineri, 25 martie şi până pe 15 aprilie, la Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia" ramâne deschisă expoziţia de carte şi fotografie "Chiril Sbierea - participant la Unirea Basarabiei cu România", expoziţie ce se vernisează, vineri, în cadrul manifestărilor Zilele Basarabiei.


Exponatele fac parte din colecţia proprie a inginerului Radu Motoc, preşedintele Asociaţiei Culturale Pro-Basarabia şi Bucovina.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 24 Martie 2011
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste