Acord la Bruxelles între liderii europeni

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au insistat că e vorba despre un succes al Uniunii şi despre o dovadă de unitate şi solidaritate.

După patru zile şi patru nopţi de negocieri la Bruxelles unde s-au întâlnit pentru prima dată faţă în faţă de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, liderii statelor membre au ajuns în cele din urmă la un acord în această dimineaţă.

Suma totală se ridică la 1,82 trilioane de euro, din care 750 de miliarde sunt pentru instrumentul de redresare post COVID-19 denumit "Uniunea Europeană - generaţia viitoare".

Primii lideri au susţinut deja declaraţii de presă în care au salutat înţelegerea la care s-a ajuns.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au insistat la o conferinţă de presă încheiată cu puţin timp în urmă că e vorba despre un succes al Uniunii şi despre o dovadă de unitate şi solidaritate, dar, după cum a atras atenţia şefa Comisiei, drumul nu este la final pentru că textul asupra căruia au convenit liderii în timpul nopţii urmează să fie transformat într-unul legal şi trimis apoi Parlamentului European spre aprobare.

În acest punct, Ursula von der Leyen a anunţat că vrea să negocieze direct cu preşedintele legislativului comunitar, în baza articolului 324 din tratatul Uniunii.

În forma aprobată de liderii de state, viitorul fond de relansare economică va putea fi accesat numai în baza unor planuri naţionale de redresare şi rezistenţă la vulnerabilităţi; la rândul lor, aceste planuri trebuie să respecte recomandările specifice de ţară cuprinse în semestrul european, dar şi ţintele climatice ale Uniunii şi cele de digitalizare.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 21 Iulie 2020
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste