Orban: România şi-a propus să adere la spaţiul Schengen, apoi să intre în Zona Euro

Prim-ministrul în exerciţiu Ludovic Orban a anunţat că România şi-a propus ca mai întâi să adere la spaţiul Schengen, apoi să intre în Zona Euro.

Orice eventuală conectare a alocării de fonduri europene cu situaţia statului de drept trebuie să aibă reguli foarte clare pentru ca să nu apară penalităţi nedrepte, a declarat premierul Ludovic Orban la Conferinţa de Securitate de la München.

Ludovic Orban a mai afirmat că Europa trebuie să îşi apere graniţele externe, dar să nu menţină graniţe interne. Premierul a pledat totodată şi pentru o Europa deschisă spre extindere.

Ludovic Orban a participat alături de preşedinta Slovaciei şi de premierul Croaţiei la o dezbatere privind "Europa care protejează".

Prim-ministrul în exerciţiu Ludovic Orban a anunţat că România şi-a propus ca mai întâi să adere la spaţiul Schengen, apoi să intre în Zona Euro.

El a insistat pe respectarea drepturilor individuale în Uniunea Europeană şi a declarat că expresia "democraţie iliberală" este ilogică, pentru că iliberalismul exclude democraţia.

Premierul a contrazis ideea că România nu ar fi pregătită să intre în spaţiul Schengen din cauza corupţiei şi a spus că Bucureştiul şi-a propus încheierea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie prin reducerea corupţiei şi creşterea independenţei justiţiei.

Ludovic Orban a tras atenţia că România are de multă vreme îndeplinite condiţiile tehnice de aderare la Schengen.

Premierul român a mai spus că alocarea de 1% din PIB-ul fiecărui stat membru pentru bugetul multianual al Uniunii este insuficientă, mai ales că sunt noi domenii care trebuie finanţate.

Ludovic Orban: Noi obiective înseamnă noi cheltuieli, iar acestea ar trebui finanţate printr-o creştere a procentului din PIB dacă vrem să nu fie afectate politicile europene tradiţionale, precum coeziunea, politica agricolă comună, convergenţa, dar şi alte obiective. Din punctul nostru de vedere, e necesară o creştere a procentului, dar acest lucru trebuie acceptat în mod unanim.

Premierul Orban a mai spus că dacă se pune problema de condiţionare a fondurilor europene de situaţia statului de drept, aceasta trebuie să aibă prevederi foarte clare valabile pentru toate statele membre, astfel încât să nu apară penalităţi nedrepte.

În discuţia de la München despre "Europa care protejează", premierul Croaţiei, Andrej Plenković, a declarat că Articolul 7 din Tratatul Uniunii, care se referă la încălcarea sistematică a statului de drept, ar trebui folosit ca un instrument de prevenţie.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 16 Februarie 2020
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste