Parlamentul European va organiza o dezbatere despre Revoluţia Română

Este pentru prima dată când Parlamentul European va adopta o poziţie oficială despre Revoluţia Română.

Parlamentul European va organiza mâine o dezbatere despre Revoluţia Română din Decembrie 1989, dezbatere ce va fi urmată, tot săptămâna viitoare, de adoptarea unei rezoluţii referitoare la acest moment istoric.

Este pentru prima dată când Parlamentul European va adopta o poziţie oficială despre Revoluţia Română.

Iniţiativa dezbaterii a avut-o grupul popularilor europeni, iar documentul a fost propus de mai mulţi eurodeputaţi români, printre care şi fostul preşedinte Traian Băsescu.

El apreciază că dezbaterea din Parlamentul de la Strasbourg va fi un eveniment unic, ce va avea loc exact la 30 de ani de la declanşarea Revoluţiei la Timişoara.

În 16 decembrie 1989, mişcarea celor câteva zeci de susţinători ai pastorului reformat László Tőkés s-a transformat într-o adevărată revoltă.

Tot atunci au fost făcute şi primele arestări, iar o zi mai târziu, armata, securitatea şi miliţia au tras împotriva demonstranţilor.

În 21 decembrie, Revoluţia a cuprins şi Bucureştiul, iar o zi mai târziu, dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu au fugit din Capitală. 1160 de oameni au murit în perioada 16 -25 decembrie 1989.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 15 Decembrie 2019
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste