Cîţu: Situaţia financiară găsită de noul guvern depăşeşte cele mai pesimiste aşteptări

Potrivit ministrului de finanţe, Florin Cîţu, situaţia financiară găsită de noul guvern depăşeşte cele mai pesimiste aşteptări.

Ministrul de finanţe, Florin Cîţu, a susţinut la o conferinţă de presă că situaţia financiară găsită de noul guvern depăşeşte cele mai pesimiste aşteptări.

Încasările la bugetul de stat sunt mai mici decât ceea ce s-a prognozat, iar rectificarea bugetară din această lună va fi una negativă, aşa cum ar fi trebuit să fie şi celelalte rectificări din acest an în lipsa realizării veniturilor bugetare programate.

Florin Cîţu a adăugat că există riscul ca deficitul bugetar să ajungă la finalul anului la peste 4% din produsul intern brut, dacă nu vor fi luate măsuri de îmbunătăţire a colectării.

Florin Cîţu: Veniturile estimate pe primele nouă luni trebuiau să fie la 249 de miliarde de lei, sunt la 228 de miliarde de lei, 21 de miliarde de lei gaură, diferenţă, deficit, cum vreţi să îi spuneţi. 11 miliarde reprezintă bani în economie necolectaţi. Cealaltă jumătate vine din fonduri europene. Deficitul la 9 luni trebuia să fie la 2,28. Execuţia la 9 luni este 2,60 şi astăzi vă prezint deficitul, execuţie la zece luni, la 2,84, ceea ce înseamnă mai mult decât trebuia să fie la sfârşitul anului.

Florin Cîţu susţine că există un deficit de 2 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale, dar şi datorii către companii pentru plata concediilor medicale de aproape două miliarde de lei.

Ministrul de finanţe a mai spus că analizează oportunitatea sesizării organelor de urmărire penală pentru situaţia dezastruoasă în care se află finanţele publice.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 14 Noiembrie 2019
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste