Consultări pe tema referendumului la Palatul Cotroceni

Încep consutările de la Palatul Cotroceni pe tema referendumului.

Potrivit programului oficial consultările de la Cotrocenit vor începe astăzi cu partidele din opoziţie la care se adaugă şi UDMR.

Mâine au fost invitaţi reprezentanţii PSD şi ALDE, dar partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să vină la Cotroceni.

A respins invitaţia şi liderul PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în luna martie, că va convoca referendumul pentru justiţie pe 26 mai, când au loc şi alegerile europarlamentare.

Ulterior, şeful statului a trimis parlamentului o scrisoare referitoare la cele două probleme de interes naţional care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului.

Prima vizează interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, iar cea de-a doua se referă la interzicerea adoptării de către guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.

Liderul PNL, Ludovic Orban, partidul care deschide seria consultărilor, declara că mandatul primit de la colegii liberali este de susţinere totală pentru referendumul care a fost iniţiat de şeful statului.

Ludovic Orban: PNL se va implica cu toată forţa alături de preşedintele României pentru ca acest referendum să permită cetăţenilor români să-şi exprime voinţa şi să decidă foarte clar că cine a furat în România în ultimii 30 de ani nu poate să scape de rigorile legii.

La Palatul Cotroceni vine astăzi şi liderii USR şi ai PMP, dar şi cei ai UDMR. Liderul Uniuniii, Kelemen Hunor, arătat că se vor prezenta la consultările cu preşedintele, subliniind însă că orice referendum în România are o finalitate neprevăzută. Mâine, la Palatul Cotroceni vin doar reprezentanţii PSD.

Cei ai ALDE au anunţat, prin vocea liderului Călin Popescu-Tăriceanu, că nu onorează invitaţia, întrucât, arăta acesta, preşedintele nu este interesat de consultări reale, ci doar de simularea lor, în schimb o delegaţie a PSD participă la consultări, dar aceasta nu va fi condusă de preşedintele partidului Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea: Eu sigur nu merg, dar de la partid de la noi o să trimitem nişte oameni. Nu-mi place personajul. În legătură cu temele, le susţine în totalitate fără niciun fel de probleme. Mi se par teme chiar foarte bune.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai avut recent consultări pe tema referendumului din justiţie cu reprezentanţi ai unor ONG-uri şi Societăţii Civile, dar şi cu reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai Asociaţiilor Profesionale ale Magistraţilor.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 11 Aprilie 2019
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste