Motto-ul României la președinția Consiliului UE: Coeziunea, o valoare comună europeană

Motto-ul sub care se va desfăşura preşedinţia României este "Coeziunea, o valoare comună europeană".

Convergenţă şi coeziune pentru o dezvoltare durabilă, creşterea cooperării şi interoperabilităţii europene de securitate, întărirea capacităţilor de apărare şi stimularea coeziunii europene - sunt elemente ai celor patru piloni pe care se aşează preşedinţia României la Consiliul UE.

Prmeierul Viorica Dăncilă a prezentat astăzi în faţa parlamentului conceptele după care guvernul va gestiona umătorul semestru, despre care a afirmat că va reprezenta un moment de maximă vizibilitate şi responsabilitate pentru România.

Motto-ul sub care se va desfăşura preşedinţia României este "Coeziunea, o valoare comună europeană".

România va milita pe parcursul celor şase luni de mandat pentru o Europă puternică şi unitară, în care conceptul de coeziune economică, socială şi politică va juca un rol esenţial, spunea astăzi premierul Viorica Dăncilă de la tribuna parlamentului.

Viorica Dăncilă: Vom acţiona pentru reducerea diferenţelor de dezvoltare, pentru accesul egal la beneficii, pentru înlăturarea factorilor care generează separări sau ierarhizări între statele membre. Trebuie să putem depăşi abordările de tipul "state membre vechi" versus "state membre noi" sau "Vest" versus "Est", a liniilor de demarcaţie, a dezechilibrelor de dezvoltare în favoarea unei Europe care să avanseze prin consonanţa vocilor sale interne, a obiectivelor sale.

Deciziile legate de viitorul politicilor europene trebuie să se reflecte în priorităţile de finanţare ale Uniunii, iar preşedinţia României la Consiliulu Uniunii Europene va avea o contribuţie la proiectarea următorului cadru financiar multianual, în aşa fel încât să asigure echilibrul între politicile care susţin creşterea şi convergenţa în spaţiul comunitar.

Viorica Dăncilă: Preşedinţia României la Consiliul UE îşi propune să avanseze lucrările în domeniul economic, financiar şi fiscal, cu scopul stimulării creşterii şi investiţiilor şi sprijinirii reformelor structurale. Mai mult decât atât, după cum ştiţi, în România am finalizat raportul de fundamentare al Planului naţional de adoptare a monedei euro. Ţinta noastră este ca România să adopte moneda euro până în anul 2024.

Printre priorităţile viitoarei preşedinţii se numără conectivitatea, digitalizarea industriei europene, securitatea internă a spaţiului comunitar, a frontierelor şi securitatea cibernetică. Premierul spunea că una dintre marile provocări cu care se va confrunta mandatul românesc va fi migraţia.

Viorica Dăncilă: Este un dosar extrem de dificil, care nu a reuşit să coaguleze o poziţie unitară a statelor membre. De aceea, ne propunem să formulăm noi soluţii, care să garanteze o gestiune eficientă şi durabilă.

Viitoarea preşedinţie este interesată totodată şi de consolidarea parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică, dar şi de extinderea Uniunii în Balcanii de Vest, extindere care ar oferi un plus de securitate internă şi externă.

Pe de altă parte, şeful executivului a făcut astăzi şi un apel la factorii politici, cerându-le decenţă în limbaj şi mai multă reţinere pentru a nu afecta imaginea României.

Viorica Dăncilă: În raport cu această miză, importantă pentru ţara noastră, nu mai este loc de orgolii sau resentimente politice, de interese personale sau de confruntări sterile.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 13 Decembrie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste