Moţiunea împotriva ministrului Fondurilor Europene, respinsă la vot

Senatorii au respins cu 72 de voturi împotrivă, o abţinere şi 40 de voturi pentru, moţiunea simplă pe tema gradului scăzut de absorbţie a fondurilor europene.

PMP şi PNL au solicitat demisia ministrului fondurilor europene, deoarece, susţine opoziţia, România a atras doar 10% din fonduri la sfârşitul lui 2017, an care din perspectiva investiţiilor publice a fost unul dezastruos.

Reporter Alina Stănuţă: "Ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, a răspuns criticilor opoziţiei şi a acuzat la rândul său discursul politicianist al PNL şi PMP.

Rovana Plumb a explicat cu cifre, în faţa senatorilor, că România a atras bani europeni în mai multe domenii şi a făcut apel la dialog şi responsabilitate din partea tuturor forţelor politice.

"Nu sunt un om care să se uite către trecut, prefer să construiesc prezentul pentru a asigura rezultatele viitorului.Dar nici nu acceptăm atacurile nefondate ale colegilor din opoziţie, având în vedere că în exerciţiul anteri or, aceiaşi colegi care azi încearcă să ne dea lecţii au privit dezinteresaţi cum absorbţia fondurilor europene eşua.Confom comunicării Comisiei Europene, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de investiţii este de 16%, faţă de media europeană de 18%.România depăşeşte state membre ale UE cu experienţă de zeci de ani în atragerea de fonduri europene nerambursabile", a spus Rovana Plumb.

În timpul dezbaterii moţiunii simple, senatorul PNL George Stângă a acuzat faptul că deşi România dispune de sume colosale puse la dispoziţie de autorităţile europene, coaliţia PSD-ALDE a ignorat total aceşti bani, guvernul este incapabil să gestioneze atragerea fondurilor europene, iar România, în aceste condiţii, este condamnată la sărăcie.

"România a pierdut oficial 1,64 de miliarde de euro la sfârşitul anului 2017, bani pe care îi primeam gratis de la UE.Cu aceşti bani am fi putut construi 10 spitale regionale, nu opt, am fi putut construi 160 de km de autostradă, am fi putut construi patru poduri suspendate peste Dunăre. Aţi dovedit că nu sunteţi în stare să aduceţi bani europeni în ţară. Incompetenţa, lipsa de profesionalism vă determină să vă daţi demisia. Daţi-vă demisia înainte ca acest domeniu să fie compromis total", a susţinut George Stângă.

Moţiunea simplă a fost semnată şi de parlamentarii PMP şi susţinută de reprezentanţii USR.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 11 Aprilie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste