Ordonanța de modificare a Legii salarizării, adoptată. Vezi cine primește salarii mărite

Medicii, asistenţii medicali şi şoferii de pe ambulanţe vor beneficia de salarizarea prevăzută pentru anul 2022, indiferent de locul unde îşi desfăşoară activitatea, iar personalul din învățământ va primi 20% în plus.

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, ordonanţa de urgenţă care modifică Legea salarizării unitare cu noi amendamente care ar trebui să aducă creşteri de venituri pentru mai multe categorii de salariaţi.

Nu a trecut, însă niciunul dintre amandamentele opoziţiei, iar PNL şi USR au votat împotrivă.

Dezbaterile au fost urmărite cu interes şi de reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi apărare, care ieri au avertizat că rămân în continuare categorii de angajaţi cu salarii mai mici decât cele din 2017.

Persoanele nevăzătoare, cu handicap grav şi accentuat, vor beneficia de 15% din salariul de bază.

Pentru categoriile cu acelaşi grad de handicap sporul va fi stabilit prin hotărâre de guvern emisă până la data de 1 septembrie.

Pe baza acestui proiect de lege, medicii, asistenţii medicali şi şoferii de pe ambulanţe vor beneficia de salarizarea prevăzută pentru anul 2022, indiferent de locul unde îşi desfăşoară activitatea - unităţi sanitare sau de asistenţă socială.

20% va primi personalul care ocupă funcţii didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, precum şi salariaţii din cadrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul superior.

Orele suplimentare efectuate de poliţişti vor fi plătite cu 75% din solda lor de bază, iar jandarmii vor avea o indemnizaţie de 10% pentru intervenţii.

Liberalii au criticat în cadrul dezbaterilor generale faptul că doar anumite categorii sociale beneficiază de majorări substanţiale, potrivit Legii salarizării bugetare.

Deputatul PNL Dan Vâlceanu a amintit că opoziţia şi sindicatele au atras atenţia încă de la momentul adoptării actului normativ asupra problemelor salariale care vor exista în toate domeniile de activitate.

"Medicii şi asistenţii sunt aduşi pe grila din 2022, dar restul personalului din instituţiile sanitare nu. Nu se poate ca o moaşă, care e supercalificată, să nu fie pe aceeaşi grilă cu asistenţii. De asemenea, biologi, chimişti vor avea salarii mai mici decât asistenţii lor", a spus Dan Vâlceanu.

În replică, preşedintele Comisiei pentru muncă, deputatul social-democrat Adrian Solomon, a precizat că este posibil ca Legea salarizării bugetarilor să mai sufere modificări şi a explicat deciziile luate în privinţa unor anumite categorii de salariaţi.

"Sunt categorii absolut vitale pentru sănătatea acestei naţiuni. Un medic dacă pleacă dintr-o secţie într-un post mai bine plătit în străinătate, se desfiinţează secţia respectivă. De aceea, aceste categorii vor fi privilegiate", a susținut Adrian Solomon.

La dezbaterile din plen au fost respinse toate amendamentele opoziţiei care vizau corectări salariale şi pentru alte categorii de bugetari.

Camera Deputaţilor este for decizional în privinţa ordonanţei de urgenţă prin care este completată Legea salarizării.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 7 Martie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste