Săptămână decisivă pentru Legea vaccinării

Săptămâna aceasta ar putea fi decisivă pentru Legea vaccinării, care a trecut lunea trecută în Parlament de prima cameră sesizată, Senatul, fără niciun vot împotrivă şi ar putea ajunge în scurt timp la votul final.

Câteva sute de persoane au protestat aseară la Bucureşti faţă de noile măsuri care vor condiţiona, de exemplu, înscrierea la şcoală, de dovada vaccinării copiilor.

Autorităţile şi specialiştii insistă însă că cei nevaccinaţi împotriva unor boli grave nu reprezintă un risc de îmbolnăvire doar pentru propriile persoane, ci şi pentru comunităţile cu care intră în contact, iar actuala epidemie de rujeolă a impus proiectul pe agenda Legislativului.

În forma adoptată de Senat, documentul a suferit câteva modificări, spune coordonatorul grupului de vaccinologie al medicilor de familie, Gindrovel Dumitra.

"Da, tu ca părinte ai dreptul să refuzi vaccinarea până la intrarea în colectivitate, dar răspunzi în cazul în care cineva suferă din cauza deciziei tale. Răspunzi inclusiv penal în cazul în care un copil dezvoltă boala, dar el se vindecă, în schimb transmite boala unei alte persoane, care decedează şi avem recent exemplul cu asistenta de la Braşov care în mod tragic la locul de muncă s-a întâlnit cu un copil al cărui părinte a decis să nu-l vaccineze. Pe acest lanţ atrage o responsabilitate uriaşă din partea acelui părinte, şi anume răspândirea de boli infecto-contagioase, lucru care este prevăzut în Codul Penal", a spus Gindrovel Dumitra.

Documentul va ajunge cel mai probabil săptămâna aceasta la Camera Deputaţilor, pentru a fi dezbătut în Comisia de sănătate,urmând ca apoi forma finală să fie trimisă în plenul parlamentului.

Pe fondul epidemiei de rujeolă, care a făcut 35 de decese şi a produs peste 9000 de îmbolnăviri, Radio România a derulat în luna iulie a acestui an o amplă campanie de informare a părinţilor cu privire la imunizări şi impactul acestora asupra sănătăţii publice, intitulată "Vaccin pentru viaţă".


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 30 Octombrie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste