Proteste în faţa Ambasadei Ucrainei la Bucureşti

Protestatarii au vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la procesul rapid de asimilare a minorităţii româneşti din Ucraina.

Mai mulţi români au protestat, ieri, în faţa Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, faţă de noua lege a educaţiei adoptată la începutul lunii de Rada Supremă de la Kiev, care îngrădeşte drepturile minorităţilor naţionale la învăţământ în limba maternă.

Protestatarii au vrut să tragă, astfel, un semnal de alarmă cu privire la procesul rapid de asimilare a minorităţii româneşti din Ucraina.

Protestatar: Cerem statului român să ia atitudine faţă de discriminarea lingvistică la care sunt supuşi fraţii noştri care astăzi trăiesc în Ucraina. La începutul anilor '90 erau 90 de şcoli româneşti în Ucraina, astăzi abia mai sunt 60. Mesajul nostru către statul ucrainean este să fie europeni, să nu fie sovietici! Să respecte Tratatul de bază semnat în anul 1997!

Protestatar: Să nu se închidă şcolile, asta îmi doresc foarte mult. Avem nevoie de învăţământ pentru românii de peste graniţă.

Reporter: Cu ce mesaj aţi venit astăzi la acest protest?

Protestatar: Cu mesajul că suntem solidari cu românii din Ucraina şi, cum noi respectăm drepturile minorităţilor, considerăm că este normal ca şi drepturile românilor din alte ţări să fie respectate.

Deputaţi din Rada Supremă de la Kiev de etnie bulgară, maghiară şi română au făcut de asemenea un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, să nu promulge noua Lege a educaţiei, întrucât aceasta îngrădeşte drepturile minorităţilor naţionale la învăţământ în limba maternă. România, Bulgaria, Grecia şi Ungaria au cerut deja autorităţilor ucrainene soluţii pentru asigurarea protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, cu respectarea strictă de a normelor internaţionale în domeniu.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 17 Septembrie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste