Parlamentarii încep sesiunea de toamnă la 1 septembrie. Vezi agenda de lucru

În aceste ultime zile din vacanţa parlamentară principalele formaţiuni politice şi-au programat reuniuni în care să-şi stabilească strategiile şi priorităţile pentru sesiunea de toamnă.

Vineri, 1 septembrie, Parlamentul începe o nouă sesiune, prin plenuri separate ale celor două camere şi în care ateptăm dezbateri aprinse pe iniţiative legislative precum cele care au provocat inclusiv furia străzii - legile justiţiei, sau importante aşteptări sociale, cum ar fi majorarea salariilor poliţiştilor.

Opoziţia promite şi ea o activitate mai intensă, de la chemarea pentru audieri în comisia miniştrilor până la o posibilă moţiune de cenzură. 

În aceste ultime zile din vacanţa parlamentară principalele formaţiuni politice şi-au programat reuniuni în care să-şi stabilească strategiile şi priorităţile pentru sesiunea de toamnă.

Pensiile de serviciu şi legea vaccinării, priorităţi pe agenda Parlamentului

Pe agenda legislativului se vor afla în primul rând ordonantele de urgenţă prin care pensiile de serviciu se majorează în funcţie de coeficientul de inflaţie, indemnizaţia pentru creşterea copilului este plafonată la 8.500 de lei lunar, salariile poliţiştilor se majorează cu 10%, iar ELCEN trece de la Ministerul Economiei în subordinea Primăriei Generale a Capitalei.

Ajunge în atenţia Parlamentului şi proiectul de lege prin care imunizarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în calendarul naţional de vaccinare, precum şi cu cele administrate în cazul unei epidemii devine obligatorie.

Potrivit actului normativ adoptat de guvern, părinţii pot refuza vaccinarea, dar trebuie să facă acest lucru în scris.

Adoptarea unei legi a vaccinării a devenit o prioritate după ce 33 de persoane, majoritatea copii, au murit de rujeolă de la declanşarea epidemiei, în septembrie anul trecut. 

Legile justiţiei intră în Parlament

Dezbateri aprinse sunt aşteptate şi în cazul legilor justiţiei, după ce modificările propuse de ministrul Tudorel Toader au stârnit deja atât reacţii dure din partea mai multor instituţii, cât şi proteste.

Pachetul legislativ va ajunge sigur în parlament anul acesta, a anunţat liderul PSD Liviu Dragnea, subliniind că ministrul justiţiei a prezent doar nişte principii, iar proiectele de lege vor fi promovate după ce se vor pronunţa şi asociaţiile profesionale şi vor primi avizul CSM, dă asigurări preşedintele PSD.

"Vorbim de nişte propuneri care vor deveni proiecte de legi aşteptate de foarte mulţi oameni. Ca cineva să reacţioneze instantaneu, după o oră, după două, după trei, mie mi se pare o abordare ori pur personală, ori foarte superficială. Trebuie analizat serios. O să-şi dea cu părerea specialişti şi o să-şi spună puncte de vedere corpuri profesionale. Abia atunci în parlament o să analizăm toate punctele de vedere. E cale lungă până se vor adopta proiectele de legi într-o formă care va fi la un moment dat finală", a spus Dragnea.

PNL ameninţă cu moţiunea de cenzură

În acest timp, opoziţia pregăteşte mai multe acţiuni împotriva guvernului.

Liberalii îşi caută deja aliaţi printre parlamentarii din celelalte formaţiuni pentru susţinerea unor demersuri precum audierea miniştrilor în comisiile de specialitate sau depunerea unor moţiuni simple pentru demiterea lor.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat că are în vedere inclusiv o moţiune de cenzură şi aşteaptă momentul în care aceasta va avea cele mai mari şanse de reuşită.

"Deocamdată nu suntem în sesiune parlamentară. Avem deja în vizor mai mulţi miniştri pe care fie vom solicita audierea la comisie. Pentru fiecare minister avem demersuri pregătite. Vom depune moţiune de cenzură când vom avea cele mai mari şanse de a obţine maximum de voturi în parlament împotriva Guvernului Tudose", a spus  Ludovic Orban. 

Potrivit calendarului convenit de liderii coaliţiei de guvernare, deschiderea sesiunii oare ar urma sa aibă loc vineri şi va fi marcată prin şedinte separate în plen ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 28 August 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste