Emil Boc : Noi nu facem un Cod al Muncii doar pentru sindicate !

Primul-ministru, Emil Boc, a anunţat, vineri, la finalul discuţiei pe tema Codului Muncii că propunerile formulate de sindicate vor fi analizate de Ministerul Muncii, iar Guvernul va decide care dintre acestea vor fi sau nu acceptate.

Şeful Executivului a precizat că se doreşte aprobarea unui Cod al Muncii pentru 22 de milioane de români, şi nu pentru sindicate.

 

El a precizat că, noul cod vine în sprijinul oamenilor pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă, dar şi în sprijinul angajatorilor.

 

 

În opinia sa, discuţiile cu sindicatele, s-au focalizat mai mult drepturile  acestora, decât pe prevederile legate de angajator, angajat sau de drepturile specifice muncii.

 

 

"Am observat că, din nefericire, în loc ca fundamentul discuţiilor să fie concentrat pe prevederi din Codul Muncii care să ţină de angajator, de angajat, de drepturile specifice, foarte multe discuţii sunt concentrate pe drepturile sindicatelor ca atare", a declarat premierul.

 

 

El le-a cerut sindicaliştilor să aibă o abordare  "raţională", în această problematică şi să pună mai întâi interesele generale şi nu cele personale.

 

 

"Noi nu facem un Cod al Muncii doar pentru sindicate, iar teama sindicatelor că îşi pierd influenţa şi puterea la nivel naţional i-a determinat să fie uneori mai agresivi decât altădată", a adăugat Emil Boc.

 

 

De partea cealaltă, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că atât ministrul muncii, cât şi Guvernul au o poziţie inflexibilă privind cele 14 propuneri rămase în discuţie din Codul Muncii şi, deşi sindicatele au fost de acord cu unele modificări propuse de Executiv, acestea sunt inacceptabile, astfel că protestele vor continua. 

 

 

" Din toată lista de revendicări, discutăm de 14 puncte în disfuncţionalitate, restul, partea sindicală a acceptat modificările propuse în Codul Muncii, şi vorbim de 107 modificări în Codul Muncii. Dar sunt unele care sunt inacceptabile şi de fapt schimbă întreaga filozofie atât a relaţiilor între angajat şi angajator, dar schimbă şi filozofia legată de relaţiile partenerilor sociali şi rolul partenerilor sociali în structura respectivă", a explicat liderul sindical.

 

Vineri, premierul Emil Boc şi  ministrul Ioan Botiş au ultimele discuţii cu partenerii sociali, după ce negocierile păreau să fi eşuat, din cauza dezacordului dintre părţi în privinţa anumitor reglementări legate, în principal, de contractele colective.
Partidele partenere la guvernare par să fi impus anumite modificări cerute de sindicate, însă proiectul cuprinde mai multe prevederi care constituie motive de dispută.
Liderii sindicatelor au acceptat, până la urmă, să vină la această ultimă întâlnire cu premierul Emil Boc şi cu ministrul muncii, Ioan Botiş,  după ce iniţial au refuzat invitaţia, pe motiv că vor să participe la o întâlnire comună şi cu patronatele.Până la urmă s-a ajuns la un compromis, în sensul că în prima parte a întâlnirii s-a discutat proiectul Codului Muncii, cu sindicatele, patronatele alăturându-se grupului, ulterior.Discuţiile au continuat cu dezbateri pe tema  posibile modificări legislative în domeniul economic.Premierul Emil Boc a declarat, înainte de această întâlnire, că nu va refuza niciun fel de amendament la proiectul Codului Muncii, dacă este argumentat raţional.
La propunerea UNPR, premierul a acceptat ca aceste contracte de muncă să fie reglementate prin lege specială, ceea ce ar fi dezamorsat conflictul, pentru unii lideri sindicali.Tot premierul a anunţat că Executivul îşi va angaja, săptămâna viitoare, răspunderea în Parlament pentru modificarea Codului Muncii.Liderii celor cinci confederaţii sindicale au anunţat un calendar al protestelor, dacă acest proiect va fi asumat de Guvern, informează redactorul RRA.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 25 Februarie 2011
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste