Viorel Hrebenciuc, în fața Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009

Audierile în comisia parlamentară, care vizează alegerile prezidenţiale din 2009, au continuat şi astăzi.

În faţa parlamentarilor au fost invitaţi preşedintele de la acea vreme, al Autorităţii Electorale Permanente, Octavian Opriş, vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, fostul lider PSD, Viorel Hrebenciuc, şi candidatul social-democrat la alegerile de acum opt ani, Mircea Geoană.

Şeful de campanie electorală al PSD, din timpul alegerilor prezidenţiale din 2009, Viorel Hrebenciuc, a susţinut, la audierile din Comisia de anchetă, că au existat probleme la votul din diasporă, având în vedere că în perioada stabilită pentru scrutin, puteau vota aproximatix 1.050 de persoane.

"Domnul Bogdan Niculescu Duvăz a ieşit în conferinţă de presă şi a spus că primim telefoane la ambasadă că se completează declaraţii pe proprie răspundere. Toate aceste chestiuni sunt prinse în contestaţia pe care am depus-o la Curtea Constituţional. Răspunsul este cel pe care îl ştiţi, rezultatul este cel pe care îl ştiţi",  a spus Viorel Hrebenciuc.

Hrebenciuc a fost contrazis de deputatul PNL, Cezar Preda.

"E o ipoteză falsă. Dacă dumneavoastră consideraţi că în 10 secţii de votare de peste hotare, din cele 147, asemenea anomalii au putut bulversa rezultatul, eu vă pun o întrebare: de ce nu luaţi în considerare că şi în cele 18.000 de secţii din România, unde PSD avea şase reprezentanţi, iar PDL unul, nu s-au întâmplat lucrurile în sens invers", a susținut Cezar Preda.

Semne de întrebare cu privire la votul din diasporă, mai ales al celui din Paris, au fost ridicate şi de fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, Octavian Opriş.

Acestuia i s-au cerut lămuriri din partea deputatului ALDE, Steluţa Cătăniciu, cu privire la autoritatea din stat care gestiona, în 2009, alegerile.

Steluta Cataniciu: Să îmi spuneţi dacă domnul Blaga, în calitate de ministru de interne, la acea perioadă, a fost persoana care a coordonat desfăşurarea şi organizarea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Octavian Opriş: Ministerul de Interne avea obligaţia legală, şi a exercitat-o, de a se ocupa de alegeri. Aşadar, domnul Blaga, atunci era ministru de interne, şi avea atribuţii în legătură cu realizarea alegerilor.

La această oră este programată audierea candidatului la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 23 Mai 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste