Deputaţii jurişti: Interzis ca managerii de spitale să deţină funcţii de conducere în partide

Deputaţii din Comisiile juridică şi de sănătate au adoptat raportul de aprobare, cu amendamente, pentru ordonanţa de urgenţă prin care managerilor de spitale le este interzis să deţină funcţii de conducere în partidele politice.

 Actul normativ, adoptat de guvernul Dacian Cioloş, fusese respins de Senat.

Concursurile de ocupare a funcţiilor de conducere vor fi organizate de Ministerul Sănătăţii, care stabileşte procedura, urmând ca autorităţile locale să stabilească criteriile specifice.

Prevederea referitoare la managerii de spitale, care fac parte din conducerea unui partid politic, era neconstituţională - a explicat preşedintele Comisiei de sănătate, deputaul Florin Buicu: 

"Nu va putea fi manager de spital cineva care ocupă funcţia de conducere în partidele politice. În textul ordonanţei se vorbea de membru în organele de conducere ale partidelor politice; acest text era neconstituţional, pentru că unul din organismele de conducere ale partidelor este adunarea generală a membrilor, iar Constituţia României prevede dreptul oricărei persoane de a face politică, de a fi membru de partid", a afirmat acesta.

Reprezentanii UDMR şi PNL au criticat propunerile adoptate, subliniind că efectele modificărilor aduse în cele două comisii vor fi politizarea sistemului de sănătate.

Deputatul liberal Paul Popescu.

"Modul în care este creat noul text aduce foarte multă ambiguitate. Depolitizarea în această lege nu a avut loc. Dimpotrivă, există o politizare mult mai avansată decât ne-am imaginat noi", a declarat Paul Popescu.

Decizia finală aparţine plenului Camerei Deputaţilor.

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 23 Mai 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste