Edouard Philippe, ales premierul Franţei

Alegerea lui Edouard Philippe, ca premier, reflectă voinţa tânărului preşedinte centrist pro-european, Emmanuel Macron, de a-şi atrage o parte a dreptei, pentru a obţine majoritate în parlament la alegerile legislative de luna viitoare.

O numire-cheie în perspectiva alegerilor parlamentare de luna viitoare, la care preşedintele speră să obţină o majoritate în sprijinul ideilor sale de reformare a ţării şi a Europei.

Numele noului prim-ministru francez a fost anunţat de secretarul general al preşedinţiei după o lungă aşteptare.

Ceremonia de transmitere a funcţiei de prim-ministru a avut loc la Palatul Matignon, reşedinţa primului ministru, între fostul premier socialist Bernard Cazeneuve şi noul şef al guvernului, Edouard Philippe.  

Edouard Philippe, adresându-se predecesorului său:

"Aţi spus că sunteţi un om de stânga şi nu aveam nici o îndoială în această privinţă. În ce mă priveşte eu sunt de dreapta, ceea ce nu vă va surprinde. Şi totuşi, ca şi dumneavoastră, ştiu că ne stimăm reciproc şi ştim amândoi că interesul general trebuie să ghideze acţiunea celor aleşi, acţiunea funcţionarilor de stat şi, într-o mare măsură, angajamentul concetăţenilor noştri".

Alain Juppé şi alte personalităţi de centru dreapta i-au urat succes lui Edouard Philippe, manifestându-şi implicit dorinţa de a sprijini acţiunea guvernamentală şi poate chiar de a sprijini candidaţii formaţiunii prezidenţiale "Republica în Mişcare" la alegerile legislative din luna iunie.

Alte personalităţi de dreapta au criticat însă faptul că Edouard Philippe a acceptat să devină primul ministru al preşedintelui Emmanuel Macron.

Acesta din urmă a spus în repetate rânduri că nu este nici de stânga, nici de dreapta şi că este preocupat doar de interesele superioare ale Franţei.

Imediat după ce l-a numit prim-ministru pe Edouard Philippe, preşedintele Emmanuel Macron a plecat la Berlin, pentru o întrevedere cu cancelarul Angela Merkel.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 16 Mai 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste