Meleşcanu: România va promova şi integrarea europeană a statelor din Balcani

România va acţiona pentru accelerarea integrării statelor din Balcani în cele şase luni de la începutul lui 2019 cînd va deţine preşedinţia Consiliului UE, a spus astăzi ministrul de Externe Teodor Meleşcanu.

Declaraţia a fost făcută la dezbaterea "Preşedinţia română la Consiliul UE 2019 - Împreună pentru consolidarea proiectului european", organizată de MAE,  la Parlament.

În general de la statele care deţin preşedinţia Consiliului UE se aşteaptă să fie aşa-numite intermediare sau mediatoare oneste între restul ţărilor membre în chestiunile de pe agenda europeană, pentru că, evident, interesele sunt uneori diferite şi trebuie să se ajungă la un numitor comun, precizează reporterul RRA.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, explicat că da, România trebuie să facă asta, dar şi să încerce să imprime viziunea naţională asupra dezbaterilor. 

"Să nu uităm că suntem totuşi a şaptea ţară ca mărime din UE şi, ca atare, trebuie să încercăm să dăm preşedinţiei noastre o dimensiune pe măsura ţării noastre. Poate nici să fim mai mult, să încercăm să epatăm, dar nici să ne vedem mai mici decât suntem în realitate", a spus Călin Popescu Tăriceanu . 

Ministrul delegat al afacerilor europene, Ana Birchall, a precizat că preşedinţia Uniunii este de fapt un proiect naţional pentru România şi că, deşi vom avea mandatulîntr-o perioadă complicată, provocarea poate fi transformată în oportunitate. 

"Va trebui să asigurăm o gestionare profesionistă şi să demonstrăm capacitatea de a propune soluţii de compromis acceptabile pentru statele membre şi instituţiile uniunii. Vom avea oportunitatea de a ne demonstra susţinerea pentru valorile europene şi de a contribui în mod direct la procesul de consolidare a acestuia", spunea Ana Birchall.

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a  mai declarat că posibile teme ale preşedinţiei române a Uniunii ar putea fi: migraţia, evaluarea politicii europene de securitate şi apărare şi relaţia cu statele din estul Uniunii. 

"O posibilitate ar fi ca în perioada de preşedinţie a României să organizăm un summit, o întâlnire la cel mai înalt nivel la Bucureşti sau în alt oraş din România pe teme Parteneriatului estic", enumera acesta.  Ministrul

Meleşcanu a spus că România, ca preşedinte al Consiliului Uniunii, va promova şi integrarea europeană mai rapidă a statelor din Balcanii de vest.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 3 Mai 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste