Legea salarizării unitare ajunge la Parlament. Urmează dezbaterile

Iniţiatorii noii legi a salarizării spun că aceasta va institui un tratament egal pentru cei care desfăşoară aceeaşi activitate şi au aceeaşi vechime în muncă şi va face astfel ordine în sistemul public de salarizare.

Proiectul legii salarizării unitare a bugetarilor urmează să fie depus în Parlamentul României.

Proiectul legii salarizării unitare a bugetarilor urmează să fie depus, astăzi, la parlament pentru a putea fi dezbătut şi adoptat, astfel încât să intre în vigoare la 1 iulie.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că documentul mai poate suferi modificări în parcursul legislativ, inclusiv din partea sindicatelor.

Iniţiatorii noii legi a salarizării spun că aceasta va institui un tratament egal pentru cei care desfăşoară aceeaşi activitate şi au aceeaşi vechime în muncă şi va face astfel ordine în sistemul public de salarizare.

Proiectul salarizării unitare stabileşte un calendar al majorărilor pentru următorii cinci ani, iar primii bveneficiari vor fi militarii şi poliţiştii.

Pentru celelalte categrii de bugetari, salariile vor începe să crească de la 1 ianuarie, după cum explică ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu. 

"Soldele de funcţie ale personalului militar se majorează cu 20%. Salariile de funcţie ale poliţiştilor se majorează cu 5%. În data de 1 ianuarie 2018, sunt următoarele creşteri salariale: medicii şi asistentele, care intră cu toată creşterea. Salariile de bază pentru personalul didactic din învăţământ se majorează cu 50% faţă de nivelul decembrie 2017. Salariile de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, din instituţiile şi autorităţile administraţiei locale, intră în plată începând cu data de 1 ianuarie 2018", a explicat Olguţa Vasilescu.

Cel mai mare venit din sectorul public va reveni preşedintelui ţării şi va fi echivalentul a 12 salarii minime pe economie.

Raportat însă la valorile actuale, salariile celor mai înalţi demnitari vor scădea.

Cresc în schimb cele ale parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor.

În total, creşterile salariale pentru următorii cinci ani se ridică la 32 de miliarde de lei.

Discuţiile pe tema salarizării unitare se vor muta, aşadar, în Parlament, iar preşedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a dat asigurări că până la votul final vor fi consultări cu sindicatele şi cu toate instituţiile vizate, mai precizează redactorul RRA.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 10 Aprilie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste