Republica Moldova şi Ucraina vor control comun la graniţa cu segmentul transnistrean

Republica Moldova şi Ucraina nu renunţă la ideea instituirii controlului comun la punctele de trecere a graniţei moldo-ucrainene de pe segmentul transnistrean, în pofida opoziţiei regimului separatist de la Tiraspol.

Chişinăul susţine că prin această acţiune se urmăreşte combaterea infracţiunilor transfrontaliere, iar subiectul a fost discutat la Kiev la nivelul şefilor de guvern, a relatat de la Radio Chişinău reporterul Cristina Popuşoi.

Aflat la Kiev cu prilejul unei reuniuni a organizaţiei ce reuneşte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Republica Moldova, premierul moldovean, Pavel Filip, a discutat cu omologul său ucrainean, Volodimir Groisman, despre coordonarea acţiunilor pentru demararea controlului comun la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk, aflat pe teritoriul regiunii separatiste transnistrene.

Chişinăul şi Kievul şi-au anunţat intenţia de a institui un regim de control comun pe segmentul transnistrean, pentru securizarea frontierelor, combaterea contrabandei şi traficului ilicit de mărfuri.

Iniţiativa este privită cu îngrijorare de administraţia separatistă de la Tiraspol, care acuză o încercare de a institui o blocadă economică regiunii transnistrene.

Problema ar urma să fie abordată şi la întrevederea dintre preşedintele Igor Dodon, cu liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, preconizată pentru 30 martie, la Chişinău.

Liderul separatist transnistrean a cerut Moscovei, săptămâna trecută, în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, să convingă Republica Moldova şi Ucraina să renunţe la instituirea controlului mixt.

În cadrul intâlnirii cu şeful Executivului de la Kiev, premierul Pavel Filip a pus în discuţie şi subiecte ce ţin de recunoaşterea reciprocă a drepturilor de proprietate, definitivarea procesului de demarcare a frontierei de stat şi stabilirea condiţiilor de exploatare a complexului hidroenergetic nistrean.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 28 Martie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste