Cartea "Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale 1990-2016", lansată la Bucureşti

Toleranţa şi libertatea sunt esenţiale într-o Românie europeană, iar prezenţa în Parlamentul de la Bucureşti a reprezentanţilor minorităţilor naţionale este expresia în plan politic a dialogului social şi interetnic.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat astăzi la lansarea cărţii "Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale 1990-2016", ocazie cu care a lăudat contribuţia acestui grup la marile proiecte de după 1989.

Prezent la eveniment, şeful statului, Klaus Iohannis, a subliniat că ideea de a consfinţi prin Constituţia prezenţa în parlament a tuturor minorităţilor naţionale a fost o dovadă de deschidere şi o expresie a unor principii democratice.

"Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale este o expresie în plan politic a dialogului social şi interetnic, iar România are în diversitatea sa etnică, confesională, culturală un uriaş potenţial şi poate fi prin experienţa sa un contributor major şi credibil la construcţia europeană", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Camera Deputaţilor, Florin Iordache, a precizat că în România toate minorităţile recunoscute sunt respectate iar contribuţia lor la dezvoltarea şî modernizarea statului român este apreciată.

"Parlamentul României reprezintă un model regional şi european în materie de reprezentare a minorităţilor naţionale. Avem o legislaţie care presupune o discriminare pozitivă în acest sens, astfel încât toate minorităţile recunoscute să poată face parte din legislativ şi să fie implicate în procesul de luare a deciziilor", a arătat acesta.

La rândul său, liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat că reprezentanţii acestui grup şi-au pus amprenta prin activitatea lor asupra istoriei recente a României.

"Este un grup care întotdeauna a avut câteva principii de la care nu s-a abătut niciodată: cel al solidarităţii între toate minorităţile şi cu majoritatea, cel al stabilităţii şi cel al dezvoltării", a afirmat Pambuccian.

Cartea conţine date despre toate minorităţile naţionale recunoscute şi despre participarea acestora la construirea noului cadru democratic şi constituţional.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 27 Octombrie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste