Canada elimină vizele pentru români, din 2017

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că s-a ajuns la un acord rezonabil cu partea canadiană în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor pentru cetăţenii români.

Canada a acceptat să elimine treptat vizele pentru români, începând din luna mai a anului viitor.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că este o înţelegere care înlătură rezervele României faţă de tratatul europeano-canadian de liberalizare a comerţului. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că s-a ajuns la un acord rezonabil cu partea canadiană în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor pentru cetăţenii români şi că în aceste condiţii România îşi retrage rezerva declarată faţă de semnarea acordului comercial dintre UE şi Canada.  

"România nu mai are nici un fel de obiecţiuni faţă de acordul comercial cu Canada. Este o înţelegere care e destul de bună: de la 1 mai 2017se va renunţa la vize pentru persoanele care au mai avut viză, iar de la 1 decembrie 2017 se va renunţa la viza pentru toţi", a spus Klaus Iohannis. 

Şeful statului a mai menţionat că autorităţile canadiene şi-au păstrat posibilitatea de a reveni asupra deciziei în cazul în care se constată că numărul de imigranţi ilegali este foarte mare şi a adăugat că această clază poate fi activată doar în primii trei ani de la ridicarea vizelor.

O înţelegere similară cu cea a României s-a făcut şi între Bulgaria şi Canada, iar rezerve mai sunt exprimate faţă de acordul CETA de către Valonia. 

Autorităţile valone care reprezintă comunitatea francofonă din Belgia încă negociază noi propuneri privind tratatul cu Canada.

Fără acordul valon, guvernul federal belgian nu poate semna documentul la ceremonia prevăzută pentru săptămâna viitoare.

Liberalizarea vizelor pentru români şi bulgari devine valabilăîn măsura în care acordul comercal cu Canada va fi semnat.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 21 Octombrie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste