Românii din diaspora cer înfiinţarea Ministerului Românilor de pretutindeni

La Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, în cea de-a treia zi, reprezentanţii comunităţilor istorice româneşti au cerut înfiinţarea Ministerului Românilor de pretutindeni şi intervenţia urgentă a statului în finanţarea unor proiecte.

Reprezentanţii comunităţilor istorice ale românilor din jurul frontierelor României, aflaţi la Universitatea de Vară a românilor de pretutindeni  de la Izvoru Mureşului,  cer înfiinţarea Ministerului Românilor de pretutindeni şi  intervenţia urgentă  a statului în finanţarea unor proiecte. 

Românii din jurul graniţelor solicită o strategie coerentă a instituţiilor statului român pentru pentru salvarea identităţii etnice în statele de adopţie.

Ei spun că în ţările în care trăiesc şi au statut de minoritate, nu le sunt respectate drepturile şi solicită  susţinerea şi menţinerea culturii, tradiţiilor, limbii, învăţmântului şi a bisericii. 

Vasile Tărâţeanu, academician român din Ucraina:

Ce cerem de la statul român? Să ne sprijine în dorinţa noastră de a ne păstra identitatea naţională şi în a ne păstra reţeaua de şcoli cu predarea obiectelor în limba română; păstrarea credinţei ortodoxe în limba română în teritoriile şi în localităţile noastre din satele regiunii Cernăuţi. În rândul al doilea este ca să aloce mijloacele necesare pentru deschiderea la Cernăuţi a Muzeului literar memorial 'Mihai Eminescu', care va deveni un factor important al păstrării identităţii noastre naţionale şi promovării culturii româneşti.

Potrivit corespondentului nostru, Angela Bârsan, în Serbia trăiesc peste 335 de mii etnici români, iar în Ucraina peste jumătate de milion de români.

Corespondenta RRA informează că temele de dezbatere de la reuniunea de azi, vizează drepturile minorităţilor din jurul frontierelor şi din Balcani, precum şi relaţiile României cu statele în care trăiesc comunităţi de români.

Acordarea cetăţeniei române şi situaţia şcolilor şi a bisericilor româneşti se vor afla, de asemenea, în atenţia participanţilor.

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 17 August 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste