FUNERALII REGALE. Adio, Regina Ana!

Regina Ana a fost înmormântată sâmbătă, la Curtea de Argeş. România a fost în doliu național.

Regina Ana, defuncta soţie a Regelui Mihai I al României, a fost înmormântată  în noua catedrală de la Curtea de Argeş.

De-a lungul zilei au fost oficiate deopotrivă slujbe catolice şi ortodoxe în memoria reginei, care a fost botezată în rit catolic, dar s-a căsătorit şi şi-a botezat toate cele cinci fiice în rit ortodox.
Reporter - Cristian Curte:

Regina Ana a României a fost aşezată în noua necropolă regală din Curtea de Argeş, o frumoasă biserică proiectată de Augustin Ioan, gândită pentru a strânge laolaltă osemintele tuturor membrilor Casei Regale a României, care acum se află înmormântaţi în alte sfinte lăcaşe.

Ritualul înmormântării Reginei Ana a României s-a încheiat printr-o ceremonie cu caracter privat la care a asistat familia regală a României.

Slujba a fost oficiată aici de ÎPS Iosif, mitropolitul Europei Centrale şi Meridionale, de ÎPS Nifon, arhiepsicopul Târgoviştei şi de ÎPS calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

La înmormântare a asistat şi ÎPS Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolide Bucureşti, pentru că Regina Ana a fost de confesiune catolică şi a rămas fidelă acestei confesiuni chiar şi atunci când Papa a excomunicat-o pentru că şi-a botezat şi şi-a crescut copiii în credinţa ortodoxă.

La ceremonia de astăzi au asistat şi invitaţi ai caselor regale din străinătate.

Regele Mihai nu a luat parte la funeralii

Regele Mihai I al României, care a fost căsătorit cu Regina Ana aproape şapte decenii, nu a putut lua parte la funeraliile soţiei ale din cauza stării precare de sănătate.

Fostul suveran, în vârstă de 94 de ani, este bolnav de cancer, iar în primăvara acestui an s-a retras din viaţa publică.

România, în doliu

În memoria Reginei Ana, care a murit pe 1 august, la vârsta de 92 de ani, astăzi a fost decretată zi de doliu naţional în România, dar şi în Republica Moldova.

Regina a primit şi onoruri militare, la catafalcul său aflându-se în permanenţă militari ai Brigăzii 30 Gardă. Pentru buna desfăşurare a ceremoniilor funerare au fost dislocaţi în aceste zile mii de poliţiti, jandarmi şi pompieri.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 13 August 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste