Ministerul Mediului, Cristiana Paşca Palmer despre Parcul natural Văcăreşti

"Parcul natural Văcăreşti acum este o arie naturală.Ministerul Mediului va lansa în luna iunie sesiunea de deschidere de apel pentru cei interesaţi să gestioneze acest areal".

Realizator: Discutăm despre faptul că Parcul Vărăreşti din Bucureşti a fost declarat arie naturală protejată. Pe acest subiect la "Matinal" am invitat-o pe doamna Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului. Bine aţi venit la "Matinal". 

Cristiana Paşca Palmer: Bună dimineaţa, bine v-am găsit! 

Realizator: Când şi cum va fi amenajat pentru public Parcul natural Văcăreşti? 

Cristiana Paşca Palmer: Parcul natural Văcăreşti acum este o arie naturală de fapt, parc natural este o categorie de arie protejată aparte în care nu avem doar restricţii, dar avem şi posibilitatea să avem activităţi cu impact redus asupra mediului, activităţi economice mă refer. Pentru amenajare acolo, conform regimului ariilor protejate, trebuie să existe un administrator care să elaboreze un plan de management. Vorbim de o suprafaţă de 186 - 190 de hectare, este cel mai mare parc urban, o arie protejată urbană din Europa continentală, deci avem de ce să fim mândri, şi este un mare plămân verde şi cea mai mare zonă verde de a Bucureştiului, aşa încât este nevoie să fie gândit cu atenţie, pentru că vor  fi zone de protecţie pentru fauna şi flora de acolo, dar vor fi şi zone de agrement şi zone unde oamenii se pot bucura de acest spaţiu verde. Or toate lucrurile astea trebuie bine gândite într-un plan de management, care este obligatoriu pentru orice arie protejată. Ministerul Mediului va lansa în luna iunie sesiunea de deschidere de apel pentru cei interesaţi să gestioneze acest areal. 

Realizator: Deci nu avem încă un an în care se va termina acest lucru cu amenajarea şi... 

Cristiana Paşca Palmer: Amenajarea va lua un pic de timp, pentru că toată această zonare trebuie făcută bine, trebuie... 

Realizator: Şi cum vor fi protejate, spuneaţi mai devreme, flora şi fauna, având în vedere că acolo trăiesc inclusiv vidre? 

Cristiana Paşca Palmer: Da, şi vidre, şi vulpi, şi păsări, şi peşti, şi ţestoase.. 

Realizator: Cum vor fi toate acestea protejate?

Cristiana Paşca Palmer: În clipa de faţă această suprafaţă care, de fapt, este un fund de lac, acolo trebuia să fie un lac de acumulare, este administrat de "Apele Române", de Administraţia Naţională Apele Române. Or, cu dânşii vom discuta să vedem pe perioada asta temporară, până avem un contract semnat cu un administrator, cum organizăm acolo paza şi, mă rog, un pic de protecţie. Toate lucrurile astea sper să se întâmple foarte repede. Eu deja am o întâlnire pregătită cu dânşii, să discutăm concret, pentru că în clipa de faţă, zona, din păcate, este folosită de unii ca şi groapă de gunoi. Deci sunt anumite părţi ale parcului unde se aruncă gunoaie. 

Realizator: Da, am văzut. Şi iarna, de către copii, pentru derdeluş. Spuneţi-mi, cum veţi colabora cu ong-urile de mediu? 

Cristiana Paşca Palmer: Eu sper că vom colabora foarte bine. Ei au avut un rol foarte important. Societatea civilă a avut un rol foarte important în acest succes, să spunem, pentru că de la dânşii a pornit iniţiativa acum 4 ani. Patru ani, din păcate, s-a tergiversat foarte mult prin administraţia noastră publică şi, uite, eu totuşi mă bucur că în acest mandat, acest guvern, la doar 5 luni am reuşit să-l declarăm. Cu societatea civilă avem o relaţie bună, eu am un parteneriat - îmi place să cred - foarte bun şi, bineînţeles, vor fi implicaţi în continuare şi, poate, de ce nu, chiar în administrare, fie independent, dacă au capacitatea, sau în consorţiu cu alte instituţii publice. 

Realizator: Mulţumesc pentru prezenţă şi pentru informaţiile aduse aici, la "Matinal" RRA.

AUDIO Interviu integral

Transcrierea textului Agenţia de presă Rador
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 12 Mai 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste