Premierul avertizează Canada pe tema vizelor turistice

Premierul Cioloş a avertizat că România va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziţie întrucât Canada nu şi-a respectat angajamentul de eliminare a vizelor turistice pentru români şi bulgari.

La dezbaterea Eurosfat, care a avut loc azi, prim-ministrul a precizat că a discutat în acest sens şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker dar şi cu comisarul european pentru Comerţ pentru ca executivul comunitar să fie foarte ferm în relaţia cu partenerii canadieni.

"Şi aici am spus-o foarte ferm, am avut o discuţie şi cu preşedintele Juncker, şi cu comisara Malmström, care nu e direct responsabilă de chestiunea vizelor, pentru că ea negociază tratatele comerciale, dar a fost o înţelegere cu Canada şi eu, ca prim-ministru al unui stat membru, consider că Uniunea Europeană şi Comisia Europeană, care reprezintă Uniunea Europeană, trebuie să fie foarte fermă în relaţia cu Canada pentru ca partenerii noştri să-şi respecte angajamentele", a arătat Cioloş.

Este vorba de un drept pe care îl avem în calitate de stat membru, nu cerem un favoare, a afirmat premierul Cioloş.

România va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru ca angajamentul să fie respectat, a mai atras atenţia şeful executivului.

"Şi chiar dacă nu există o legătură formală între chestiunea vizelor şi chestiunea ratificării şi adoptării acestui tratat de liber schimb, am transmis deja la Bruxelles că România va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a convinge şi Canada şi Comisia Europeană că nişte angajamente trebuie respectate şi că România şi Bulgaria trebuie să fie tratate şi de Comisia Europeană ca orice alt stat membru atunci când e vorba de susţinerea intereselor României, care trebuie să fie şi interesele Uniunii Europene. Deci, da, România şi eu, ca prim-ministru, vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie, sper să nu fie cazul', a completat Dacian Cioloş.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 6 Mai 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste