CCR: Alegerile locale se vor desfăşura într-un singur tur

Curtea Constituţională a discutat astăzi o sesizare privind Legea alegerilor locale.

UPDATE Alegerile locale rămân să se desfăşoare într-un tur de scrutin. 

Curtea Constituţională a României a respins sesizarea privind unele prevederi din Legea alegerilor locale.

Au fost contestate prevederile care se referă la alegerea candidatului câştigător într-un singur tur de scrutin şi organizarea unui al doilea tur doar în caz de balotaj.

Un alt articol atacat a fost cel care stabileşte numărul minim de semnături de susţinere cerut candidaţilor independenţi pentru a se putea înscrie în cursa electorală.

Excepţia a fost ridicată la Tribunalul Bucureşti de jurnalistul Liviu Avram, care şi-a depus candidatura ca independent la Primăria Generală a capitalei.

El a spus că a făcut acest demers pentru a putea contesta soluţia alegerii primarilor într-un singur tur.

Referitor la recomandările Comisiei de la Veneţia despre oportunitatea unor modificări ale regulilor votului cu puţin timp înainte de alegeri, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat la sosirea la sediul instituţiei că CCR nu schimbă legile ci spune dacă sunt constituţionale sau nu.

"Ei spun să nu se modifice legea electorală cu cel puţin un an înainte de alegeri, dar asta nu ştiu dacă ar fi o schimbare care ar afecta într-un fel alegerile, pentru că este vorba de un tur sau două tururi sau trei tururi, nu ştiu. Comisia de la Veneţia spune că fiecare stat este liber să aleagă sistemul de vot. Noi nu schimbăm legile, noi spunem dacă sunt constituţionale sau nu, noi nu spunem să se aplice astăzi sau mâine sau la următoarele alegeri", a spus Zegrean.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 4 Mai 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste