Explozie pe aeroportul din Bruxelles, Belgia

Două explozii s-au produs marţi dimineaţă pe aeroportul din Bruxelles, în Belgia, mai multe persoane fiind rănite, informează presa belgiană.

UPDATE 2 Comisia Europeană și-a suspendat activitatea şi a consemnat în clădire întreg personalul, transmit corespondenţii Reuters citați de Rador.

Un purtător de cuvânt al Parlamentului European, a cărui clădire se află aproape de clădirea Comisiei Europene, a declarat că legislativul funcţionează normal.

UPDATE 1 Corespondentul Radio România Actualități la Bruxelles, Cerasela Rădulescu, transmite:

E panica. Nivelul de alerta a fost ridicat la maxim, 4 din 4.

Primul bilant oficial provizoriu la aeroport indica un mort, si zeci de raniti. Nu stim inca vreo cifra oficiala , la spitalul  cel mai apropiat de Zaventem, clinica st Luc  se vorbeste de 10 morti.

Se pare ca a avut loc o explozie si la doua statii de metrou Maalbeck si chiar Schuman langa si institutiile europene.

Centrele de criza fac apel la calm. Astfel de centre au fost activate in toate aerorporturile din Belgia. Cele din zona flamanda din nord au ridicat deja nivelul de alerta la maxim.

Primele informatii ale martorilor arata ca epxlozia a avut loc la ora 08.06, ora locala, ora 9.06 ora Bucurestiului. In aeroportul Zaventem si au fost si tiruri de arme.

Tot potrivit martorilor oculari, un om a strigat in araba. Oficialii aeroportului anunta  pe contul oficial de socializare ca persoanele sa nu se apropie de aeroport.

Trenurile si tramvailele dar si metroul se vor inchide daca nivelul e de alerta maxima.

Planul de catastrofa nationala a fost activat, se asteapta o declaratie a premierului Charles Michel.

Vorbim clar de atentate multiple. Consiliul de Securitate al Belgiei  urmeaza sa se reunesca.

La ora 10.34.o nouă explozie s-a produs în Bruxelles, într-o staţie de metrou situată în apropiere de clădirile Uniunii Europene, informează postul public belgian RTBF.

UPDATE Două explozii puternice s-au produs pe principalul aeroport din Bruxelles în această dimineaţă. 

Potrivit corespondentei RRA la Bruxelles, Cerasela Rădulescu, primul bilanţ oficial, prima cifră oficială oferită de Poliţia Belgiană este un mort, în timp ce o televiziune flamandă vorbeşte de 11 morţi şi câteva zeci de răniţi.

Deocamdată nu sunt cifrele oficiale însă. Aceleaşi surse vorbesc de un atac terorist pe solul Belgiei, ceea ce pare credibil, pentru că să nu uităm că, în urmă cu câteva zile, în Bruxelles a fost prins suspectul numărul unu din atentatele de la Paris, din noiembrie anul trecut, Salah Abdeslam.

Explozia a afectat şi hotelul Sheraton de lângă Aeroportul Internaţional Zaventem. Martori oculari spun la televiziunea belgiană că, în holul aeroportului, la plecări, ar fi avut loc una dintre explozii, cea mai puternică. Solul a fost devastat.

Sunt difuzate primele imagini trimise de martori oculari care arată că deflagraţiile au fost foarte puternice, faţa clădirii este afectată, geamurile sparte care se pare au rănit mai multe persoane.

Unele persoane au fost evacuate în faţa aeroportului, spre parcări. Un fum negru se ridică deasupra aeroportului, este panică, oamenii fug, iar spre aeroport se îndreaptă mai multe ambulanţe. Zona aeroportului a fost închisă total.

Aş vrea să adaug că zilele trecut am fost la aeroport şi am văzut că, deşi Bruxelles se află la alerta trei din patru, măsurile de securitate existau, în sensul că puteau fi observaţi militari, dar actele nu erau controlate la intrarea în aeroport.

Realizator: Aşadar, poliţia vorbeşte deja de un mort, presa de acolo despre mai mulţi. 

Reporter: Un mort, oficial. /Peste 11/. 

Realizator: Şi prima ipoteză, atac terorist. 

Reporter: Atac terorist, exact...Cauza exploziilor nu se cunoaşte, mai precizează corespondenta RRA la Bruxelles, Cerasela Rădulescu.

Ştire în curs de actualizare.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 22 Martie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste