Noi negocieri la Chişinău pentru nominalizarea premierului

PL, PD şi Grupul Leancă nu pot forma majoritatea, pentru că dispun de doar 36 de mandate în Parlamentul de la Chişinău, iar liberal-democraţii condiţioneză participarea la negocieri de numirea candidatului la funcţia de premier.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a reluat astăzi consultările cu partidele parlamentare pentru nominalizarea unui nou candidat la funcţia de prim-ministru, după încercarea eşuată de ieri de învestire a unui guvern.  

Liderul PD, Marian Lupu, a menţionat că până luni, 11 ianuarie, şefului statului îi va fi prezentat un candidat pentru funcţia de premier, susţinut de cel puţin 51 de deputaţi.

Şi liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a declarat că PL va încerca, împreună cu PD şi grupul condus de Iurie Leancă, să iniţieze discuţii pentru a forma o majoritate parlamentară.

PL, PD şi Grupul Leancă nu pot forma însă o majoritate, întrucât dispun de doar 36 de mandate în Parlamentul de la Chişinău, cu 101 deputaţi.

În acelaşi timp, liberal-democraţii condiţioneză participarea la negocieri cu dreptul de a numi candidatul la funcţia de premier.

În aceste condiţii, democraţii mizează pe cei 14 foşti deputaţi comunişti, împreună cu care au creat recent Platforma Social-Democrată.

Între timp, preşedintele Nicolai Timofti a reluat astăzi consultările cu grupurile parlamentare.

Şeful statului s-a întâlnit până acum cu partidele declarate pro-europene - PLDM, PL şi PD, precum şi cu foştii comunişti, iar la această oră are întrevederi cu grupul deputaţilor neafiliaţi, condus de Iurie Leancă.

Dacă guvernul nu este votat până pe 29 ianuarie, şeful statului este obligat să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 5 Ianuarie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste