Eroii Revoluţiei, comemoraţi la monumentul de la Radio România

La monumentul din faţa Sălii Radio a avut loc o ceremonie militară şi religioasă în memoria celor căzuţi în decembrie 1989.

22 decembrie este ziua în care, acum 26 de ani, Revoluţia începută la Timişoara a ajuns în toată ţara.

Este ziua care a însemnat sfârşitul regimului comunist.

Zeci de mii de bucureşteni au ieşit în stradă şi l-au forţat pe Nicolae Ceauşescu să fugă cu un elicopter.

Apoi, instituţii publice erau atacate cu focuri de armă de persoane rămase şi acum neidentificate, denumite generic "terorişti".

Una dintre aceste instituţii a fost Radioul Public, unde a avut loc o ceremonie militar-religioasă în memoria celor căzuţi în decembrie 1989.

Chiar dacă au trecut 26 de ani, victimele de atunci nu ne dau voie să uităm.

În acele zile ale lui decembrie 1989, s-a tras şi asupra clădirii Radioului, aşa cum s-a tras şi asupra altor instituţii.

La postul public de Radio, în dimineaţa zilei de 22 decembrie, se auzea muzică patriotică, apoi a fost citit de mai multe ori decretul prezidenţial cu privire la instituirea stării de necesitate pe întreg teritoriul tării.

După orele prânzului, însă, după fuga cu elicopterul a cuplului Ceauşescu, la Radio au fost rostite celebrele cuvinte "Transmitem un comunicat important pentru ţară!".

Radioul Public devenea radioul liber, fără cenzură.

Acele momente, acele zile, de fapt, sunt rememorate astăzi în faţa Sălii Radio, iar eroii vor fi comemoraţi.

În cadrul ceremoniei militar-religioase, Garda militară a prezentat onorul, a fost intonat  Imnul,  şi a fost  păstrat un moment de reculegere.

A avut loc apoi slujba de pomenire a eroilor martiri, urmată de depunerea de coroane de flori din partea mai multor instituţii - este vorba despre Ministerul Apărării Naţioanle, Camera Deputaţilor, Senatul României, preşedintele României, Radiodifuziunea Română.

Foto. Alexandru Dolea

 

AUDIO Ceremonia de la Sala Radio, transmisă în direct la Radio România Actualităţi.

Mai multe amănunte şi fotografii, pe site-ul nostru românia-actualităţi.ro.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 22 Decembrie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste