România vrea să-şi păstreze rolul de mediator în Orientul Mijlociu

Delegaţia Comisiei de politică externă a Senatului aflată la Ierusalim şi Ramallah, reafirmă intenţia de a sprijini perspectivele procesului de pace în Orientul Mijlociu, alături de partenerii internaţionali ai României.

Vizita delegaţiei Comisiei de politică externă a Senatului la Ierusalim şi Ramallah face parte dintr-o prezenţă a României de lungă durată în Orientul Mijlociu.

Delegaţia parlamentară reafirmă intenţia de a sprijini perspectivele procesului de pace, alături de partenerii internaţionali ai României.

Delegaţia Senatului este condusă de preşedintele Comisiei pentru politică externă, Petru Filip, care i-a amintit corespondentului RRA, Dragoş Ciocîrlan de rolul de mediator al României în regiune.

"Încercăm să păstrăm, să zicem, rolul de mediator pe care România, politic vorbind, l-a avut de zeci de ani în zonă, zic eu, cu beneficiu pentru România şi pentru poziţia diplomatică pe care România a avut-o în zona Orientului Mijlociu, nu mă refer numai la zona statului Israel cu această realitate palestiniană, dar mă refer şi la celelalte state din zonă. Am decis să venim cu o structură parlamentară lărgită tocmai pentru că dăm importanţă relaţiei cu Israelul, sigur, relaţie specială având în vedere migraţia în timp şi istorie a evreilor care au trăit în România către Israel. Sigur, nu mai este aceeaşi realitate de acum, nu ştiu, 30 de ani sau 40 de ani, s-au schimbat generaţiile. Încercăm, din punct de vedere politic, cel puţin, să fim activi în zonă, adică să ne remanifestăm disponibilitatea diplomatică de a fi, să spunem, un catalizator în ceea ce înseamnă pacea şi stabilitatea în zonă", a spus Petru Filip.

Corespondentul RRA notează că delegaţia română de parlamentari se întâlneşte azi, la Ramallah, în Cisiordania, cu membrii Consiliului Legislativ Palestinian.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 15 Octombrie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste