Economia nefiscalizată atinge 22% din PIB

România este pe locul al II-lea în UE în ce priveşte nivelul la care ajunge economia nefiscalizată, după Bulgaria.

Economia nefiscalizată deţine în România o pondere de 22% din Produsul Intern Brut conform datelor Institutului Naţional de Statistică, însă potrivit unor studii europene acest nivel ajunge chiar la 28%, ceea ce situează ţara noastră pe locul al doilea în Uniunea Europeană după Bulgaria.

Potrivit preşedintelui Consiliululi Fiscal, Ionuţ Dumitru, cauzele sunt legate de taxele şi impozitele mari, dar şi de niveul ridicat al birocraţiei şi al corupţiei.

"Avem un cerc vicios care funcţionează cam în felul următor: Economia ascunsă mare, care înseamnă venituri bugetare mici, care ne conduc la taxe mai mari pentru cei care plătesc. Taxe mai mari pentru cei care plătesc ajungem din nou şi închidem cercul, economie ascunsă mai mare", a spus Ionut Dumitru. 

Reporterul RRA,  Iulian Olescu transmite că la o conferinţă privind impactul comerţului cu produse contrafăcute asupra producătorilor şi consumatorilor a vorbit şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Mihai Daraban.

El a prezentat rezultatele unui studiu recent care arată că mediul de afaceri este în continuare nemulţumit de lipsa de stabilitate a legislaţiei.

"O componentă şi un procent semnificativ de 80% sau legat de legislaţia instabilă şi aici aş sublinia temerea mediului de afaceri vizavi de legislaţie în general pentru că s-a dovedit în decursul anilor că în anumite sectoare chiar există legislaţie bună, dar nu este aplicată", a spus   Mihai Daraban.

Preşedintele Camerei de Comerţ a mai spus că inclusiv noul Cod fiscal conţine termeni neclari ce nu ar oferi încredere companiilor privind eliminarea din 2017 a  taxei pe construcţiile speciale sau a supraaccizei la combustibili.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 22 Septembrie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste