Traian Băsescu: Criza refugiaților nu trebuie judecată cu inima

Fostul președinte Traian Băsescu afirmă că criza refugiaților trebuie discutată la rece, nu în n termeni umanitari.

Instituțiile Uniunii Europene se prăbușesc, iar situatia refugiaților este una veche care însă, nu trebuie judecată cu inima.

Declarația a fost făcută astăzi, la Mamaia, de fostul președinte al României, Traian Băsescu care a luat parte la cursurile Școlii de Vară a tinerilor din PMP.

Acesta a menţionat că articolul 3 din Constituţia României trebuie interpretat în interes naţional, ţinând cont şi de prăbuşirea unor instituţii europene.

"Aici, putem face ce vrem cu acest articol, dar interpretăm în interes naţional şi ăsta-i rolul oamenilor de stat. Vom putea avea o poziţie fermă, (...) , mai ales atunci când discutăm de instituţii europene prăbuşite - Acordul de la Dublin şi capacitatea Spaţiului Schengen de a proteja teritoriul Uniunii Europene. Deci nu discutăm în termeni umanitari, aceste lucruri trebuie să le discutăm la rece şi să ne întrebăm ... (...) Anul ăsta aţi vrea voi să primesc 1.000 sau 7.000 de refugiaţi, care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu-mi mai daţi 7.000? (...) Pentru că, în momentul de faţă, politicienii europeni nu fac nimic altceva decât, în mod demagogic, să plângă de mila refugiaţilor. Şi eu plâng. Problema este că eu, cetăţean european, vreau să ştiu ce fac cei care plâng de mila refugiaţilor pentru ca acest proces să fie stopat la anul. Cât timp vom împărţi milioane de oameni de altă religie între noi? Câţi ani? Care e planul Uniunii Europene ca la anul să nu mai avem acest flux?", a spus fostul şef al ţării.

Următorul obiectiv de ţară, unirea României cu Republica Moldova

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, le-a propus sâmbătă, participanţilor la lucrările Şcolii de vară a Organizaţiei de tineret a Partidului Mişcarea Populară  să-şi asume ca obiectiv de ţară şi obiectiv politic al partidului, unirea României cu Republica Moldova.

Băsescu a explicat că în perioada post-revoluţionară România a avut două mari obiective naţionale pe care le-a îndeplinit prin coeziunea şi acţiunea necondiţionată a întregii clase politice.

"Acum a venit rândul obiectivului de ţară pentru generaţia voastră iar eu vă propun ca acesta să fie: Unirea României cu Republica Moldova. Ultimul sondaj de opinie realizat în 2013, în Republica Moldova, indica faptul că peste 38% din populaţie era în favoarea unirii cu România. Mulţi din cetăţenii Republicii Moldova înţeleg că nu pot rămâne într-o poziţie nedefinită iar politica din ultimii zece ani a crescut sentimentul unionist. Este un proiect pe care PMP poate să şi-l asume ca proiect de ţară pentru următorii ani. Este un proiect pentru o perspectivă de 4-5 ani, care trebuie bine susţinut, argumentat şi finanţat de către guvern, pentru realizarea interconectării energetice (...) În cei zece ani de mandat eu am lucrat la acest proiect cu gândul că vom ajunge să spunem că noul nostru proiect de ţară este unirea României cu Republica Moldova", a declarat Băsescu.

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 5 Septembrie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste