Grecia riscă intrarea în incapacitate de plată

Atena are mai puţin de două săptămâni pentru a semna un nou acord de împrumut cu creditorii internaţionali, riscând ca, în caz contrar, să intre în incapacitate de plată şi chiar să fie silită să părăsească zona euro.

Negocierile dintre două părţi sunt, însă, în impas, în condiţiile în care guvernul elen refuză să accepte măsurile de austeritate cerute de creditori.

Reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro este una tensionată, pentru că aşteptările pentru ajungerea la un acord între Grecia şi creditorii săi par din ce în ce mai reduse.

Cu toate acestea, mai mulţi lideri europeni, inclusiv şeful Eurogroupului, Jeroen Dijsselbloem, declară că doresc ca Grecia să rămână în zona euro.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a spus că executivul se declară deschis negocierilor şi că, la Eurogroup, creditorii vor veni cu un set de propuneri a cărui acceptare depinde numai de poziţia politică a guvernului de la Atena.

"Instituţiile europene, ţările din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional vin cu un set de propuneri cu un grad mare de flexibilitate. Dacă partea elenă nu va accepta unele propuneri, suntem pregătiţi cu măsuri altenative", a spus Valdis Dombrovskis.

Vicepreşedintele Comisiei a mai spus că discuţiile ar putea continua şi după reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro de la Luxemburg, dacă nu se va ajunge la un acord.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 18 Iunie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste