Legea finanţării partidelor, discutată miercuri în Comisia de Cod Electoral

Comisia parlamentară de Cod Electoral se reuneşte miercuri după-amiază, având pe agendă legea alegerilor locale, care se află la Senat, şi cererea preşedintelui Klaus Iohannis, de reexaminare a legii finanţării partidelor politice.

Legea finanţării partidelor a fost actul normativ cel mai rapid adoptat luna trecută de Camera Deputaţilor, ca for decizional, aminteşte redactorul RRA.

Documentul arăta că toate campaniile electorale vor fi finanţate exclusiv de la bugetul de stat, dar exista şi posibilitate ca partidele să poată împrumuta bani de la persoane fizice şi juridice, în baza unor acte autentificate notarial.

Iniţiatorul legii, deputatul PSD Mircea Drăghici, spune că în principiu, s-a stabilit ce modificări ar urma să se aplice legii, pentru mai multă transparenţă a împrumuturilor de care partidele pot beneficia de la persoane fizice sau juridice.

Pe agenda şedinţei Comisiei figurează azi şi Legea alegerilor locale, care se află la Senat.

Legea a fost trimisă pentru promulgare preşedintelui României, Klaus Iohannis, însă şeful statului, chiar înainte de sărbătoarea de Paşte, a retrimis documentul în Parlament pentru reexaminare.

Preşedintele reclama faptul că legea are probleme legate de respectarea procedurii parlamentare şi nu a fost dezbătută în ambele Camere ale Parlamentului.

Klaus Iohannis solicită clarificarea normelor care se referă la împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice şi juridice, donaţiile şi controlul finanţării.

Mâine, membrii Comisiei de Cod Electoral ar urma să reia dezbaterile pe marginea legii finanţării partidelor politice.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 14 Aprilie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste