Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România

Sala Radio aşteaptă publicul în ultimele trei luni de stagiune cu vedete ale muzicii clasice din România şi cu nume mari de pe scenele internaţionale.

Printre artiştii care vor urca pe scena Radio România se numără Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma şi Ion Bogdan Ştefănescu dar şi Sarah Nemțanu, care a interpretat Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major de Ceaikovski în filmul de succes al lui Radu Mihăileanu – Concertul, precum şi celebrul Richard Galliano.

Interviu cu Oltea Şerban – Pârâu, Director Centrul Cultural Media Radio România.

Adina Dragomir: De astăzi se pun în vânzare abonamentele la Sala Radio pe ultimele trei luni de stagiune. Aş dori să va întreb: care sunt highlight-urile programului pentru următoarea perioadă, de la care evenimente nu putem lipsi cu niciun motiv?

Oltea Șerban - Pârâu:
Sunt foarte multe concerte speciale. M-aș axa pe două linii. În primul rând, în aceste ultime trei luni de stagiune, în aprilie, mai, iunie, la Sala Radio vor avea loc nu mai puțin de 4 recitaluri din cadrul binecunoscutelor turnee naționale în care este implicat Radio România.

Sunt evenimente la care instituţia noastră este partener sau partener media, mă refer în primul rând la Pianul călător cu Horia Mihail, la Turneul Stradivarius, cu Alexandru Tomescu, Vă place tango? cu Răzvan Suma sau Flautul de aur cu Ion Bogdan Ștefănescu.

Protagoniştii turneelor sunt binecunoscuţi publicului, iar conceptul acestor evenimente se identifică în bună măsură cu politicile culturale ale Radio România din ultimii ani.

Este foarte important de știut că recitalurile programate la Sala Radio vor fi precedate de o serie de concerte în întreaga ţară – prin urmare, nu doar publicul din Capitală are şansa unor întâlniri memorabile, live, cu aceşti artişti extraordinari, ci şi spectatorii din alte oraşe ale ţării. Desigur, recitalurile vor fi transmise și la radio, pe frecvențele Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

În al doilea rând, aş vrea să semnalez apariţia pe scena Sălii Radio, în aceste trei luni de stagiune, de multe ori în premieră, sau după o pauză lungă de timp, a unor muzicieni tineri. Mă refer la dirijorii Radu Popa, Vladimir Lungu, originar din Republica Moldova, şi Gabriel Bebeșelea, care va evolua alături de Orchestra Națională Radio în mai multe concerte. Printre tinerii solişti care vor fi invitaţii noştri în următoarele luni se numără Sarah Nemțanu, un nume care nu spune, probabil, foarte mult publicului din România. Violonista este însă concert-maestru la Orchestre National de France, fiind selecţionată chiar de Kurt Masur.

La Sala Radio va interpreta Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major de Ceaikovski şi îmi face plăcere să reamintesc un alt element semnificativ din biografia acestei violiniste cu o carieră în plină evoluţie: Sarah a interpretat acelaşi concert pe coloana sonoră a filmului Concertul, de Radu Mihăileanu. Vor fi, aşadar, multe evenimente atractive, va reveni Richard Galliano la Sala Radio: iar faptul că, iată, îl amintesc abia acum pe Galliano, arată că nu ar trebui să ratați absolut niciun concert programat la Sala Radio. Galliano va reveni alături de Orchestra de Cameră Radio la finalul lunii aprilie.

De asemenea, Corul de Copii Radio este un reper interesant pentru că aniversează 70 de ani de existenţă: au o agendă plină în acest an, concerte acasă, dar şi turnee internaţionale. Pe afişul Sălii Radio, concertul Corului se anunţă unul cu totul special, întrucât va aduce pe aceeaşi scenă reprezentanţi din generaţiile mai vechi alături de generaţia actuală, condusă de dirijorul Voicu Popescu.

Publicul va avea, de asemenea, bucuria de a-i asculta pe Valentin Gheorghiu şi Gabriel Croitoru, în două noi episoade din Integrala sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven, iar în ultimul recital vor evolua alături de Marin Cazacu. Abonamentele de stagiune reprezintă, desigur, formula de susţinere, fidelizare şi încurajare a publicului nostru. Vor fi puse în vânzare pentru o perioadă scurtă, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, şi vor fi urmate de biletele individuale, care vor fi disponibile atât la Casa de Bilete a Sălii Radio, cât și pe www.bilete.ro.
 

Transcrierea interviului? Agenţia de presă RADOR


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 20 Martie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste