Întâlnire Klaus Iohannis - Jens Stoltenberg

Aflat la Bruxelles, peședintele României, Klaus Iohannis, are programată o întrevederte cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Preşedintele Klaus Iohannis discută astăzi la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre rolul României ca stat membru al Alianţei.

Prioritatea momentului pentru aliaţi este crearea şi finanţarea noii forţe de reacţie rapidă, ca răspuns la intervenţia militară a Rusiei în Ucraina.

La Bucureşti, liderii politici tocmai au convenit să suplimenteze fondurile pentru apărare în următorii doi ani.

Şeful statului a afirmat recent că apartenenţa României la NATO şi la Uniunea Euroepan reprezintă alături de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii un element fundamental al politicii externe şi de securitate.

El preciza că România este membru responsabil în cadrul NATO şi îşi cunoaşte atribuţiile, de aceea autorităţile sunt datoare să facă eforturi în vederea creşterii contribuţiei financiare pentru armată.

În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, săptămâna aceasta, cu toate partidele parlamentare un acord privind finanţarea armatei, semnatarii angajându-se să susţină atingerea în 2017 a unui nivel de minimum 2% din produsul intern brut pentru apărare.

Aflat în prima sa vizită la instituţiile europene şi euroatlantice, preşedintele Iohannis a discutat ieri cu preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European despre integrarea în Schengen şi monitorizarea justiţiei.

Şeful Comisiei, Jean-Claude Juncker, a declarat că are încredere în persoana noului preşedinte şi că România se va apropia şi mai mult de Europa.

Potrivit preşedintelui român, Mecanismul de Cooperare şi Verificare ar urma să se încheie pe timpul mandatului său, în urma progreselor făcute în consolidarea statului de drept.

Klaus Iohannis a anunţat că va discuta aceste probleme şi cu ocazia vizitelor pe care le va face în februarie în Franţa şi Germania.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 16 Ianuarie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste