PDL și PNL au fuzionat sub numele PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL

PDL și PNL au votat fuziunea dintre cele două partide. Potrivit protocolului fuziunii, un partid va da candidatul la preşedinţie, iar celălalt premierul. La alegeri se vor prezenta ca o alianță electorală - Alianța Creștin Liberală.

Protocolul fuziunii prin contopire între PNL şi PDL a fost aprobat sâmbătă cu unanimitate de voturi de congresul comun al liberalilor şi democrat-liberalilor.

Lideriul PNL, Klaus Iohannis, şi cel al PDL, Vasile Blaga, au susţinut că se pun bazele unui partid mare de dreapta, care să se opună PSD.

Întrucât formalităţile juridice de înfiinţare a noii formaţiuni nu pot fi îndeplinite până la scrutinul prezidenţial din toamnă, PDL şi PNL au decis înfiinţarea unei alianțe -Alianţa Creştin-Liberală - care-şi va stabili, la începutul lunii viitoare, candidatul unic pentru funcţia supremă în stat.

Acesta va fi ales dintre liderul PNL, Klaus Iohannis, şi vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, pe baza unor cercetări sociologice.

Partidul Național Liberal, numele noului partid

Protocolul de fuziune prin contopire între PNL şi PDL prevede că denumirea noului partid va fi Partidul Naţional Liberal, iar cea prescurtată este PNL.

Alegerile interne se vor desfăşura pe baza statutului noii formaţiuni începând cu 1 ianuarie 2017.

Potrivit protocolului, Partidul Naţional Liberal rezultat din fuziune se organizează şi funcţionează potrivit statutului, Protocolului de fuziune, precum şi Legii partidelor politice.

Alegerile interne în Partidul Naţional Liberal rezultat din fuziune la nivel naţional se vor desfăşura, pe baza statutului noului partid, începând cu 1 ianuarie 2017, prevede Protocolul.

Semnul permanent al partidului este o săgeată într-un cerc format din 12 stele sub care se află prescurtarea PNL, ansamblul fiind încadrat într-un pătrat cu colţuri rotunjite, acesta fiind şi semnul electoral al noului partid.

De asemenea, documentul prevede că un partid va da candidatul la preşedinţie, iar celălalt premierul.

ACL, în fața unei bătălii decisive 

Vicepreşedintele liberal, Ludovic Orban, a afirmat că Alianţa Creştin Liberală se află în faţa unei bătălii decisive, care trebuie câştigată şi a precizat că această luptă nu va fi dusă împotriva liderului PSD, Victor Ponta, ci împotriva a tot ceea ce a fost construit de-a lungul timpului pentru a împiedica România să ajungă la nivelul de civilizaţie al ţărilor europene.

Şi prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a susţinut un discurs în faţa celor prezenţi, în care a arătat că formaţiunea politică nou-construită va lucra pentru un proiect concret, care vizează România de mâine.

El a subliniat, totodată, că fuziunea PDL-PNL va însemna ruperea definitivă a României de comunism şi post-comunism.

Blaga: Am semnat certificatul de naştere al celui mai mare partid de centru-dreapta

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat  că aprobarea fuziunii PDL-PNL nu înseamnă refacerea Alianţei Dreptate şi Adevăr, a CDR sau USL, ci semnarea certificatului de naştere al celui mai mare partid de centru-dreapta din istoria modernă a României.

El a adăugat că fuziunea PDL-PNL reprezintă un proiect politic pentru români, pentru integrarea deplină a României în Uniunea Europeană.

"Şi acest nou partid, sunt convins că va trimite PSD în opoziţie şi va aduce România în rândul statelor puternice şi respectate ale Uniunii Europene", a susţinut liderul democrat-liberalilor.

Iohannis: Instituţia Preşedintelui trebuie repoziţionată

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a afirmat  că politica trebuie să producă rezultate, nu un spectacol steril şi că instituţia Preşedintelui trebuie repoziţionată, fiind nevoie de mai multă sobrietate.

"Preşedintele republicii trebuie să îşi redescopere funcţiile de arbitru şi de mediator, ceea ce nu înseamnă că preşedintele nu trebuie să fie ferm atunci când este vorba de derapaje de la statul de drept sau de excese ale politicienilor. Vreau mai puţin spectacol, mai puţină gălăgie şi, mai ales, cred că este nevoie de mai multă sobrietate în exercitarea funcţiei de preşedinte", a spus liderul PNL.

După discursul preşedintelui liberalilor, congresul comun al PNL şi PDL s-a încheiat pe melodia "Verde înrourat", imnul noii formaţiuni".

AUDIO Declaraţiile preşedintelui PNL, Klaus Iohannis şi ale preşedintelui PDL, Vasile Blaga după votarea fuziunii PNL- PDL în Congresul comun

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 26 Iulie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste