Băsescu: Sper ca în iunie să se ia decizia intrării României în Schengen

Preşedintele Traian Băsescu speră ca în iunie să se ia decizia intrării României în Schengen cu aeroporturile şi porturile, iar în anul 2015 să se producă intrarea şi cu forţele terestre.

Preşedintele Traian Băsescu speră ca luna viitoare să se ia decizia intrării României în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime.

Aflat la Iaşi, preşedintele a mai declarat că în 2015 ar trebui să se producă şi intrarea în spaţiul european al liberei circulaţii şi cu frontierele terestre.

Declaraţiile au fost făcute în contextul unei discuţii despre procesul integrării României în Uniunea Europeană, preşedintele apreciind că următorii paşi pe care ţara noastră îi are de făcut pe termen mediu în vederea intregrării sunt aderarea la Spaţiul Schengen şi adoptarea monedei euro, informează Radio România Actualități.

Reamintim că la începutul acestei luni, Guvernul a stabilit că data ţintă pentru adoptarea monedei unice europene 1 ianuarie 2019, iar noul program de convergenţă pentru perioada 2014-2017 a fost transmis Comisiei Europene.

Băsescu: Mi-aș dori ca instabilitatea în R.Moldova să nu apară până pe 27 iunie

Sper să nu apară instabilitatea în Republica Moldova până pe 27 iunie, când va semna acordurile de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană, a declarat, duminică, la Iaşi, preşedintele Traian Băsescu.

"Unul dintre obiectivele noastre este sprijinirea Republicii Moldova, ceea ce nu este uşor. Este o ţară care poate deveni foarte uşor instabilă din cauza focarelor pe care le are pe teritoriul ei şi aici mă refer la Transnistria, Tarcalia - o regiune locuită de etnici bulgari, Găgăuzia şi de ce nu chiar şi Bălţi. Eu mi-aş dori tare mult ca instabilitatea să nu apară până pe 27 iunie când Republica Moldova semnează acordul de asociere şi acordul de liber schimb. Mi-aş dori să nu se producă o destabilizare în Republica Moldova", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că procesele de destabilizare a unei ţări ţin şi de modul în care acţionează guvernul acelui stat. Traian Băsescu a precizat că România a cooperat cu guvernul de la Chişinău.

"Guvernul de la Chişinău a reuşit să prevină provocări iar episodul Rogozin a fost un astfel de episod de provocare. Sperăm să se menţină stabilitatea, să nu fie împiedicată semnarea celor două acorduri. (...) Dar nu putem să nu luăm în calcul acest element care are rădăcini, încurajarea pe care comuniştii o dau acestor focare de instabilitate să se manifeste", a declarat şeful statului, citat de Agerpres.

Traian Băsescu a precizat că priveşte la Republica Moldova ca la un al doilea stat românesc.

"Obligaţiile noastre politice sunt enorme pentru această ţară (Republica Moldova - n.r.), nu ne-ar ierta nimeni dacă nu am valorifica conjunctura favorabilă semnării acordurilor. Sperăm ca lucrurile să se menţină pe o zonă acceptabilă a stabilităţii, chiar dacă nu ne lasă indiferenţi poziţia găgăuzilor sau ce se poate întâmpla cu Transnistria. La evoluţia Republicii Moldova trebuie văzut contextul regional. Federaţia Rusă a devenit extrem de agresivă, nu are nicio regulă. Anexarea Crimeei nu a avut nicio regulă, în estul Ucrainei sunt militari antrenaţi în Federaţia Rusă. Acest context ne ţine îngrijoraţi legat de evoluţiile din Republica Moldova, dar în nici un caz lipsiţi de optimism. Şi guvernul Republicii Moldova este determinat să atingă obiectivul celor două acorduri şi sperăm ca România să fie primul stat care îl va ratifica", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a subliniat şi susţinerea pe care Uniunea Europeană o are faţă de Republica Moldova.

Preşedintele a apreciat că intenţia grupurilor parlamentare de a scoate o rezoluţie cerând ca Uniunea Europeană să fie parte a formatului de negociere şi nu doar observator este "un act politic important dar extrem de dificil de acceptat de Federaţia Rusă".

Preşedintele Traian Băsescu a participat, duminică, la Iaşi, la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, având ca temă 'Priorităţile României în Uniunea Europeană'.

La eveniment sunt prezenţi şi fostul premier Emil Boc, preşedintele PMP, Eugen Tomac, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, parlamentari afiliaţi la PMP.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 18 Mai 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste