Grupul G7 nu recunoaşte anexarea Crimeii

Anexarea Crimeii de către Rusia a fost denunţată de principalele şapte ţări industrializate, care au avertizat Moscova că ar putea adopta noi sancţiuni economice.

Totodată, reprezentanţii G7 - din care fac parte Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite - au anunţat că îşi suspendă participarea la G8, grup din care face parte şi Federaţia Rusă, şi la summitul acestuia de la Soci şi că vor organiza propriul summit la Bruxelles. 

Tonul declaraţiei celor şapte ţări pare destul de dur, ameninţător chiar.

"Condamnăm anexarea Crimeii şi încălcarea legilor internaţionale. Nu recunoaştem anexarea. Reamintim Rusiei că are responsabilităţi la nivel internaţional. Rusia trebuie să aleagă. Dacă Rusia continuă să escaladeze situaţia, suntem gata să intensificăm sancţiunile, care vor avea un impact semnificativ asupra economiei" - se menţionează în documentul dat publicităţii şi citat de corespondentul RRA.

În plus, cei şapte au hotărât să anuleze întâlnirea de la Soci, eliminând, astfel, Rusia din grupul iniţial de opt.

Întâlnirea va avea loc, în schimb, în iunie, la Bruxelles.

Pentru Rusia, participarea la G 8 a însemnat prestigiu internaţional.

Cu toate acestea, reacţia ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a părut destul de relaxată.

G 20 este un club mult mai important decăt G 8, a spus el.

Pentru Obama este acum esenţial să aibă bune relaţii cu China, un actor care de multe ori a ales să fie de partea Rusiei.

De menţionat că pentru două zile, şefi de stat şi de guvern din 50 de ţări s-au reunit la Haga, în Olanda, la Summitul Securităţii Nucleare.

Lucrările sunt consacrate prevenirii terorismului, limitării cantităţii de materiale periculoase la nivel mondial şi consolidării securităţii pentru materialele deja existente.

Întâlnirea de la Haga - care se încheie marţi- nu se va finaliza cu un acord, ci cu o declaraţie comună a ţărilor participante.

Grupuri de ţări vor semna, totodată, şi alte declaraţii comune pe subiecte diferite. Una dintre ele a fost deja parafată şi face referire la eliminarea uraniului îmbogăţit.

Potrivit corespondentului Radio România, Claudia Marcu, declaraţia a fost semnată de 15 state, printre care şi România

Prezent, luni, Summitul Securităţii Nucleare care se desfăşoară la Haga, preşedintele Traian Băsescu a avut discuţii informale, atât cu preşedintele american, Barack Obama, dar şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit unor fotografii postate pe site-ul Preşedinţiei.
    
Înainte de plecarea la Haga, preşedintele Traian Băsescu a declarat că obiectivele principale ale summitului sunt legate de reducerea ameninţării terorismului nuclear şi prevenirea achiziţionării de materiale nucleare de către terorişti sau de către organizaţii neautorizate.

Preşedintele Băsescu va face declaraţii de presă la întoarcerea în ţară.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 25 Martie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste