Ucraina refuză să recunoască anexarea Crimeii

Ucraina nu va recunoaşte niciodată anexarea Crimeei de către Rusia şi niciodată un teritoriu al Ucrainei nu va fi înstrăinat, a declarat preşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov.

Declaraţia a fostă făcută, marţi, după semnarea tratatului privind primirea Crimeei şi a oraşului Sevastopol în componenţa Rusiei.

Mai mult, preşedintele interimar, Turcinov le-a ordonat militarilor săi din peninsulă să folosească armamentul din dotare pentru a se apăra, după ce, în urma unui schimb de focuri, un subofiţer a fost ucis, iar alţi doi militari au fost răniţi.

Acestea au fost primele victime de la declanşarea crizei Crimeei care, potrivit premierului ucrainean, Arseni Iaţniuk, trece în etapa de conflict armat.   

Referindu-se la alipirea Crimeii la Federaţia Rusă, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk,  a apreciat că actul este nul şi liopsit de orice consecinţe juridice.

În opinia acestuia, este  prima încercare, după cel de-al Doilea Război Mondial, de a anexa un teritoriu al unui stat european cu frontiere recunoscute internaţional, fiind, astfel, o provocare la adresa întregii Europe.

Situaţia militară din Crimeea a cunoscut o tensionare periculoasă după ce, marţi seară, un subofiţer ucrainean a fost ucis, în timp ce persoane înarmate, în uniforme ruseşti, însă făra însemne distinctive, au încercat să preia controlul asupra centrului de fotogrametrie al armatei ucrainene de la Simferopol.

Alţi doi militari ucraineni au fost răniţi.

Miliţia locală a afirmat că în acelaşi incident a fost împuşcat mortal şi un luptător din aşa-numitele formaţiuni de autoapărare ale Crimeei, asupra ambelor victime tăgând-se din acelaşi loc, ceea ce ar putea indica o provocare destinată să destabilizeze situaţia.

După acest incident, militarii ucraineni, ce continuă să fie blocaţi în uniăţile militare din Crimeea, au primit ordin să tragă în cazul în care sunt atacaţi, mai informează corespondentul RRA.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 19 Martie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste