Acordul a alipire a Crimeei la Rusia a fost semnat

Rusia parcurge etapele alipirii Crimeei, în ciuda faptului că referendumul de duminică nu a fost recunoscut de Uniunea Europeană sau de Statele Unite.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi noii lideri din Crimeea au semnat acordul care prevede alipirea pensinsulei la Rusia.

Anterior, în timpul unei sesiuni speciale a parlamentului de la Moscova, desfăşurate la Kremlin, Putin a cerut Legislativului să sprijine tentativa Crimeei de a se separa de Ucraina, spunându-le că peninsula a fost întotdeauna o parte a Rusiei.

Kremlinul a anunţat că, de astăzi, Crimeea devine parte integrantă a Rusiei.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat cu noii lideri pro-ruşi ai Crimeei un acord în faţa celor două Camere ale Parlamentului, a guvernatorilor şi membrilor guvernului rus.

Vladimir Putin a rostit un discurs pentru a apăra acţiunile Rusiei în Crimeea.

El a declarat că includerea Crimeei în graniţele Ucrainei în 1954 şi la sfârşitul războiului rece a fost o greşeală, descriind regiunea ca fiind de o importanţă istorică vitală pentru ţara sa.

Putin şi-a îndemnat de asemenea audienţa să nu îi creadă pe cei care spun că după Crimeea vor urma şi alte regiuni.

Rusia parcurge astfel etapele alipirii Crimeei, în ciuda faptului că referendumul de duminică nu a fost recunoscut de Uniunea Europeană sau de Statele Unite, a generat numeroaselor reacţii la nivel internaţional şi au fost aplicate chiar primele sancţiuni.

Acesta este contextul în care Vladimir Putin s-a prezentat , marţi, în faţa Parlamentului.

Mesajul lui Vladimir Putin, adresat nu numai parlamentului, dar şi liderilor regiunilor ruse şi unor reprezentanţi ai societăţii civile, dar chiar şi unor reprezentanţi din Crimeea, a fost acela că, în primul rând, referendumul a fost legal.

El a menţionat valoarea pe care peninsula o are pentru Rusia, inclusiv din perspectivă religioasă, dar şi a flotei ruse prezente la Sevastopol, precum şi a faptului că 70% dintre locuitori vorbesc limba rusă.

El a făcut, de asemenea, apel la istoria tătarilor, despre a căror limbă a promis că va deveni a treia limbă de stat din Crimeea.

Într-un controversat referendum care a avut loc acum două zile, 97% din locuitorii peninsulei au votat în favoarea seccesiunii de Ucraina.

UE şi Statele Unite au declarat votul ilegal şi au impus sancţiuni împotriva Rusiei.

Ucraina nu recunoaşte alipirea Crimeei la Rusia

Ucraina nu va recunoşte niciodată anexarea Crimeei la Rusia, a anunţat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de le Kiev.

El a precizat că acordul semnat la Moscova este nedemocratic şi ilegal, din punct de vedere juridic.

Ucraina a mai anunţat că naţionalizează toate bunurile care aparţin Rusiei.

SUA: Este o confiscare de teritoriu

Vicepreşedintele american Joe Biden, aflat în vizită la Varşovia, a condamnat acţiunile Rusiei în Crimeea, referindu-se la o "confiscare a unui teritoriu", şi a avertizat Moscova că va fi ţinta unor noi sancţiuni din partea SUA şi a UE dacă va continua anexarea Crimeii, informează AFP şi Reuters.

"Rusia a prezentat un întreg evantai de argumente pentru a justifica ceea ce nu este decât o confiscare a unui teritoriu", a declarat Joe Biden, într-o conferinţă de presă comună cu premierul polonez Donald Tusk.

"Izolarea politică şi economică a Rusiei nu poate decât să crească dacă ea continuă pe aceeaşi cale şi se va confrunta, în fapt, cu noi sancţiuni din partea Statelor Unite ale Americii şi UE", a adăugat el.

"Ne alăturăm comunităţii internaţionale pentru a condamna agresiunea faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, prin încălcarea dreptului internaţional de către (preşedintele rus Vladimir) Putin", a spus Joe Biden.

Totodată, vicepreşedintele american a declarat că Washingtonul va lua măsuri suplimentare pentru a consolida alianţa NATO în viitor, adăugând că doreşte să-şi respecte angajamentul privind instalarea sistemului antirachetă în Polonia până în 2018.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 18 Martie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste