Ponta pledează pentru includerea României în programul Visa Waiver

Aflat în vizită oficială în SUA, premierul Victor Ponta a anunţat că va solicita congresmanilor americani să includă România în programul de liberalizare a regimului vizelor.

Preşedintele Grupului de prietenie România-Statale Unite, din Congresul american, Mike Turner, a apreciat drept clară şi convingătoare pledoaria liderului de la Bucureşti în favoarea liberalizării circulaţiei cetăţenilor români  în Statele Unite.

Discuţiile cele mai aşteptate ale premierului în SUA au fost cu membrii Congresului american, pentru că au vizat includerea României în programul de liberalizare a regimului vizelor.

Premierul Victor Ponta vrea să-i convingă pe congresmenii americani că menţinerea României şi Poloniei în afara programului Visa Waiver reprezintă o nedreptate, ţinând cont de statutul de aliaţi vechi şi serioşi ai Statelor Unite, cu parteneriate strategice.

Preşedintele Grupului pentru România din Congresul american, Michael Turner, a subliniat relaţiile strânse şi în plan economic, în cadrul NATO, dar şi eforturile depuse în Afganistan, alături de soldaţii americani.

Despre lobby-ul făcut de autorităţile române, Michael Turner a precizat că premierul Ponta a avut o prezentare bine argumentată a motivelor pentru care România merită să fie inclusă în Visa Waiver.

Congresmenul american a explicat că proiectul de lege privind emigraţia este blocat în dezbatere în Congres, dar că preşedintele Comisiei juridice care se ocupă de acest subiect i-a transmis premierului că-şi doreşte ca România să beneficieze de pe urma modificărilor legislative, iar procesul să fie urgentat.

La rândul său, premierul Victor Ponta a calificat discuţiile drept constructive şi a reafirmat cât de important este pentru România să-şi reconsidere legislaţia viitoare şi să fie una dintre ţările incluse în programul Visa Waiver.

Şeful Executivului de la Bucureşti s-a declarat bucuros să constate că ţara noastră este văzută şi în Congres, la fel ca şi în administraţie, drept un prieten serios şi stabil.

O altă întâlnire importantă a fost la Departamentul de comerţ, unde premierul s-a întâlnit cu secretarul pentru comerţ, Penny Pritzker.

Şeful executivului a continuat astfel demersul de atragere a investiţiilor în ţara noastă şi reprezentarea oportunităţilor de afaceri.

El speră ca printr-un dialog deschis să atragă mai multe investiţii în România.

Despre dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale s-a discutat de altfel şi în întâlnirea de miercuri, de la Casa Albă, iar Victor Ponta şi Joe Biden şi-au exprimat convingerea că trebuie făcut un pas înainte şi în plan economic.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 23 Octombrie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste