Premierul Ponta, vizită oficială în Statele Unite ale Americii

În legătură cu vizita în SUA prim-ministrul României, Victor Ponta, a declarat că va purta discuţii cu vicepreşedintele Joe Biden despre Parteneriatul strategic politic şi militar, dar şi despre programul de liberalizare a vizelor.

Premierul Victor Ponta începe luni o vizită oficială în SUA.

Premierul român va discuta cu oficialii americani despre relaţia specială a României în cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Şeful executivului a anunţat că va avea discuţii cu vicepreşedintele Joe Biden şi cu preşedintele Băncii Mondiale şi că va discuta cu oficialităţile americane despre includerea României în programul de liberalizare a regimului vizelor.

România trebuie să-şi păstreze şi să-şi consolideze relaţia specială pe care o are cu Statele Unite în cadrul Parteneriatului Strategic, a subliniat, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta, adăugând că acest subiect va fi discutat marţi cu vicepreşedintele Joe Biden în cadrul vizitei pe care o întreprinde în Statele Unite.

Premierul a subliniat că este prima vizită oficială a unui premier român la Casa Albă, după aproximativ 10 ani.

"Consider că este extrem de important strategic ca România să-şi păstreze, să-şi consolideze şi să ofere o perspectivă de viitor a relaţiei noastre speciale, a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Este, într-adevăr, pentru prima dată, după probabil 10 ani, când un prim-ministru merge într-o asemenea vizită, dar îmi doresc ca de acum încolo toţi reprezentanţii statului român să aibă relaţii cât mai strânse şi în mod sigur la intervale de timp cât mai scurte cu reprezentanţii oficiali ai statului american", a spus Victor Ponta.

Premierul României a prezentat presei obiectivele vizitei sale în SUA.

"Obiectivele acestei vizite sunt, din punctul meu de vedere, extrem de clare, reafirmarea Parteneriatului nostru strategic la nivel politic şi militar şi perspectivele de colaborare în perioada imediat următoare, parteneriatul economic - pentru că vizita va avea o importantă componentă economică, întâlnire cu reprezentanţii marilor companii care au investit deja în România sau, eventual, au planuri de investiţii. Vorbesc de trei domenii importante: de domeniul energiei, domeniul IT-ului şi domeniul industriei de utilaje şi tehnologii moderne. De asemenea, vom avea întâlniri în cadrul Congresului cu acei reprezentanţi care au în sarcină directă modificarea legislaţiei care să permită pe viitor includerea României în programul Visa Waiver, aşa cum o mare parte a statelor membre ale Uniunii Europene se află deja şi beneficiază de acest sistem. Mai concret, luni voi avea întâlniri la nivel economic cu reprezentanţii câtorva dintre marile companii care acţionează şi activează deja în România. Este vorba de Motorola, de Exxon, de Chevron, de IBM, de Hewlett-Packard", a precizat şeful executivului român.

În opinia sa, este important ca toţi reprezentanţii statului român să aibă relaţii cât mai strânse cu oficiali ai statului american.

Alături de întâlnirile la nivel guvernamental, Victor Ponta şi delegaţia sa, din care vor face parte miniştrii Educaţiei, Mediului, Energiei şi Afacerilor Externe, se va întâlni şi cu investitorii americani, cu preşedintele Băncii Mondiale şi va participa, în ultima zi a vizitei, la ceremonia de semnare a acordului de cooperare cu Muzeul Holocaustului.

Premierul a mai precizat că nu a solicitat o întrevedere cu preşedintele SUA, Barack Obama.

Vizita premierului în Statele Unite are loc după cea a ministrului apărării, Mircea Duşa, care a discutat săptămâna aceasta cu secretarul american al apărării despre Afganistan, despre avioanele F16 şi despre baza de la Deveselu.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 20 Octombrie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste